Söka jobb

8 tips inför höstens jobbsökande

Hösten är högsäsong för företagens rekrytering och det finns fler lediga jobb än vanligt. Det är alltså ett bra läge att lägga in en extra växel för dig som söker jobb, eller bevaka jobbannonser för dig som börjar fundera på ett jobbyte.

1. Håll koll genom att bevaka

Annonser publiceras på många ställen. Ett sätt att hålla koll och undvika att missa intressanta jobb är att skapa bevakningar på sajter som samlar många jobb. Då får du notiser när nya intressanta jobb dyker upp. Det är särskilt smidigt för dig som söker jobb inom flera olika områden.

2. Låt handlingen styra

Att gå ifrån att vara ledig till att söka jobb kräver disciplin – du har inga chefer eller kollegor som väntar på din leverans. Att exempelvis skjuta upp CV-skrivandet för att du inte känner dig är inspirerad är lätt, men vänta inte på att den där känslan ska infinna sig. Låt istället handlingen styra! Börja skriv så kommer känslan och inspirationen lättare komma.

3. Testa något nytt

Video-CV:n är en växande trend bland rekryterare. Det ger dig möjlighet att sälja in dig själv på ett mer personligt sätt än i ett skrivet brev. Helst bör din video vara en kort sammanfattning av vem du är på max en minut. Fokusera på dina färdigheter, intressen och ge en kort summering av dina jobberfarenheter. Lägg upp ditt video-CV på till exempel LinkedIn och bifoga det i dina jobbsökarmejl.

Hitta drömjobbet

Sök bland 9000 annonser i hela Sverige.

Till jobbannonserna

4. Be om korrekturläsning av CV och brev

Det finns en uppsjö av guider till hur du skriver CV och personligt brev. Det är lätt att bli hemmablind när man sitter och filar på de två dokumenten dagligen. Be gärna en vän eller familjemedlem kika på dem. Har de frågor eller kanske förslag på förbättringar? Det kan också vara inspirerande att få se någon annans CV för att få idéer på bra formuleringar och upplägg.

5. Förbered dig på intervju

Under pandemin utvecklade arbetsgivarna sina möjligheter till digitala intervjuer, men nu är det intervju på plats som gäller i de allra flesta fall igen. Se till att förbereda dig inför intervjun genom att läsa på om både rollen och företaget. Titta igenom garderoben så att du vet att du har några passande kläder att ha på dig. Tänk att du ska vara lite mer välklädd på en intervju än vad du tror att du skulle ha en vanlig dag på jobbet på den arbetsplatsen.

6. Gå en kurs eller engagera dig ideellt

Det är inte så inspirerande att söka jobb åtta timmar om dagen. Du som är arbetslös kan passa på att utnyttja tiden till att till exempel gå en kurs eller engagera dig ideellt. Förutom att du lär dig något nytt visar det dessutom att du är målinriktad, driftig och engagerad – egenskaper som alla rekryterare uppskattar.

7. Om du inte får jobbet – fråga!

Om du inte får komma på intervju, tveka inte att fråga vad det var som gjorde att de valde att kalla andra kandidater. Det kan ge dig värdefull information om vilken kompetens du behöver skaffa för att få drömjobbet. Kanske är det något du kan visa på genom just en kurs eller ett ideellt engagemang. Nästa gång du söker kan jobbet vara ditt.

8. Var snäll mot sig själv

Sist men inte minst, det kan kännas tungt när ansökningar skickas ut men inkorgen ekar tom. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv och fokuserar på aktiviteter som ger dig energi. Om du är arbetslös är det bra att behålla dina dagliga rutiner med fasta jobbsökartider, promenader, mål mat och så vidare.

Liknande Artiklar