Söka jobb
Har du någon gång sökt ett jobb du är kvalificerad för, men ändå inte blivit kallad till intervju? Svaret är sannolikt ja på den frågan – och du är inte ensam. Vi har frågat rekryteringsexperter om vad du ska tänka på i din ansökan för att maximera dina chanser. Här får du sex konkreta tips.
Om intervjukallelserna lyser med sin frånvaro kan lösningen vara att lägga lite extra tid och fokus på att formulera själva ansökningstexten.
Därför bör du tydligt visa varför du matchar arbetsbeskrivningen i annonsen.
Den ideala längden på texten är mellan en halv och tre fjärdedels A4-sida. Kom ihåg att rekryterare ofta går igenom ett stort antal ansökningar och varken har tid eller lust att läsa romaner.
... men undvik klyschor. Arbetsgivare är väldigt intresserade av hur du är som person och vilken roll du tar i en grupp. Försök beskriva det utan formuleringar som "kan hålla många bollar i luften" eller "är ofta spindeln i nätet". Det är inte fel i sig, men kom ihåg att många andra sökande använder precis samma klichéer som nog får många rekryterare att himla med ögonen.
Skriv istället om vad som motiverar dig att söka jobbet och vad du vill bidra med! Har du konkreta erfarenheter och exempel som passar arbetsbeskrivningen kan du dock med fördel utveckla det i texten.
När du söker många jobb är det lätt hänt att du skriver en standardtext som sedan används i alla jobbansökningar. Men en personlig ansökan anpassad för just det jobbet du söker har mycket större chans att sticka ut positivt, även om det kräver en extra ansträngning.
När du ansträngt dig och lagt tid på att skapa en perfekt ansökan är det trist att falla på slarv. Se till att undvika stavfel och grammatiska missar i ansökan. Du riskerar annars att signalera en bristande noggrannhet eller begränsade språkkunskaper. Be gärna någon annan att läsa igenom texten innan du skickar in din ansökan.