Intervju

Så förbereder du dig inför anställningsintervjun

Har du kallats till intervju? Grattis! De flesta är lite pirriga inför en anställningsintervju men det bästa botemedlet mot nervositet är förberedelse. Och kom ihåg – intervjun är till för att se om du passar för jobbet men lika mycket om jobbet passar dig.

Ta dig tid att förbereda dig inför intervjun så har du de bästa förutsättningarna för att göra ett gott intryck. Och att få en bild av om det är ett jobb du skulle trivas med. Här kommer våra bästa tips.

Läs på om rollen och arbetsgivaren

Gå in på företagets webbplats och läs på. Det finns oftast några sidor om verksamheten och hur de är som arbetsplats. Är det något du tycker är otydligt? Bra, skriv ner dina frågor och ställ dem på intervjun. Det visar att du är intresserad och tagit dig tid att läsa på. Det är också bra att läsa annonsen några extra gånger så att du kan se till att trycka på de kompetenser och erfarenheter som du har och som stämmer in på rollen.

Förbered svar på frågor

Alla intervjuer är förstås olika men vissa frågor dyker oftast upp. Förbered svar på några av de vanligaste frågorna på förhand så blir det enklare att ge en så bra bild av dig själv som möjligt. Du kan också be en kompis intervjua dig.

Tänk ut några konkreta exempel

Kompetensbaserad intervjuteknik blir allt vanligare. Det innebär att de som intervjuar ber om konkreta exempel på hur du till exempel gjort för att nå ett visst resultat, hanterat en konflikt och så vidare. Om du är ny i arbetslivet och inte har erfarenhet ännu går det lika bra med exempel från dina studier eller din fritid.

Ha koll på det praktiska

Vad ska du ha på dig? Var hellre lite för uppklädd än tvärtom, det visar att du tar intervjun på allvar. Men viktigast är förstås att du känner dig bekväm. Var ska intervjun hållas och hur lång tid tar det att ta sig dit? Planera in lite extra tid så att du inte behöver stressa. Se till att du har namnet på den du ska träffa och kontaktuppgifter om du skulle behöva nå personen.

Under intervjun

Är du nervös trots dina förberedelser? Berätta det, då visar du att du är ärlig och du kommer förmodligen känna dig mer avslappnad. Om det är en specifik fråga som gör dig nervös kan du testa att ta ett djupt andetag och fundera lite innan du svarar. Tänk också på ditt kroppsspråk, se till att lyssna uppmärksamt och håll ögonkontakt.

Lycka till!

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar