Intervju

Så förbereder du dig inför anställningsintervjun

Läs på om roll och arbetsgivare, tänk ut hur du ska presentera dig och fundera på några exempel som styrker din kompetens. Så lyder några tips på hur du förbereder dig inför intervjun.

Kallad till anställningsintervju? Vad kul – grattis! Här hjälper vi dig att förbereda dig genom att ge några konkreta tips.

Läs på om rollen och företaget

Gå in på företagets eller organisationens webbplats och läs på om kärnverksamheten och eventuella produkter. Kanske finns några sidor om dem som arbetsplats också.Det är också bra att läsa annonsen några extra gånger så att du kan se till att trycka på de kompetenser och erfarenheter som du har och som stämmer in på rollen.

Tänk ut hur du ska presentera dig

En vanlig start på en intervju är att intervjuaren ber dig att berätta om dig själv. Här kan det vara bra att ha förberett sig lite i förhand. Lyft de saker som är relevanta för just det här jobbet. Brukar du bli nervös på intervju är det till stor hjälp att ha övat in hur du ska starta. Då blir början mindre knackig och du kommer märka att efter några meningar kan du slappna av lite mer.

Förbered några frågor Att ställa frågor visar att du är intresserad och seriös. Men de kan vara svåra att komma på i stunden. Så fundera innan på vad du undrar över, här är några exempel.

Är det en ny befattning?

Vad har ni för personalpolicy? Vilka utvecklingsmöjligheter finns det i arbetet?

Exempel som styrker din kompetens

Många företag och rekryterare använder sig av kompetensbaserad intervjuteknik. Det betyder att de ber om konkreta exempel på när du till exempel genomfört ett visst jobb, hur du gjort för att nå ett visst resultat och så vidare. Och även om de uttalat inte använder sig av den tekniken, så är det alltid bra att styrka dina kompetenser med konkreta exempel.

Exempel på hur du tar dig an utmaningar

Samma sak gäller exempel på dina personliga egenskaper. Istället för att enbart säga att du är till exempel kreativ, styrk det med ett exempel på när du kommit med någon kreativ lösning.

Hantera din nervositet

Redan genom att läsa de här tipsen har du börjat bygga en bra grund för att minska nervositeten. Att komma väl förberedd och att ha övat in svar på de vanligaste frågorna brukar hjälpa. Ett annat knep som kan lugna nerverna är att ha lite tidsmarginal innan intervjun så att när du gått till adressen, och sett var du ska gå in, kan ta en liten promenad.

Förbered praktiska saker dagen innan

Förbered kläder, vägbeskrivning och eventuellt material du ska ha med dig redan dagen innan. Se också till att du har namnet på personen du ska träffa.

Glöm inte att intervjun är till för dig också

Intervjun är din chans att få träffa din potentiella nya arbetsgivare. Likaväl som företaget ska se om du passar för dem, så ska du undersöka om företaget och rollen passar dig. Glöm inte att ställa frågor som är viktiga för dig att veta.

Goda råd för anställningsintervjun

  • Kom i god tid till intervjun och i passande kläder.
  • Fokusera under intervjun på det som är väsentligt för det aktuella arbetet. Intervjuaren är som regel inte intresserad av ditt livs historia, utan önskar bara relevant information och svar på ställda frågor.
  • Prata med varandra. Ge utrymme till frågor och försök om möjligt att upprätthålla en dialog där ingen av parterna håller monolog.
  • Ta initiativ. Intervjuaren tar oftast första initiativet. Därefter är det viktigt att du går in i samtalet och löpande tar initiativ.
  • Sök ögonkontakt.
  • Tänk på ditt kroppsspråk. Du sänder många omedvetna signaler genom kroppen.
  • Var inte rädd för att vara ärlig. Om det är något du önskar belysa, ta upp det.

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar