CV och brev

Så skriver du ett personligt brev

Hur skriver du ett riktigt bra personligt brev? Vi svarar på fem vanliga frågor om hur du går tillväga.

En jobbansökan består oftast av ett CV och ett personligt brev. I CV:t beskriver du dina tidigare erfarenheter och det personliga brevet ger dig möjlighet att beskriva varför du söker tjänsten och varför just du passar för rollen. Här svarar vi på fem vanliga frågor som hjälper dig att mentalt vässa pennan.

1. Hur inleds ett personligt brev?

Börja med att skriva en personlig hälsning, det räcker med “Hej Förnamn”. Vänd dig till rekryteraren, företaget eller din framtida chef. Ofta framgår vem som rekryterar längst ner i jobbannonsen. Inled därefter ditt brev med en eller två slagkraftiga meningar om varför du söker tjänsten och varför just du passar för rollen.

Vad består ett personligt brev av?

Den största delen av brevet består av att du lyfter olika egenskaper, erfarenheter, intressen och mål som gör att du passar för jobbet. Det är viktigt att du anpassar exemplena efter varje jobb du söker, så att de blir så träffsäkra som möjligt. Var noga med att alltid motivera om du påstår något om dig själv. Undvik att skriva “jag är noggrann”, beskriv det hellre genom att väva in det, exempelvis “under min tid som praktikant på X ansvarade jag för kontrollera biljetter på 500 passagerare per dag – att vara noggrann sitter därför i ryggmärgen”.

Vad bör du undvika i ett personligt brev?

Undvik stavfel, be gärna någon annan person läsa brevet innan du skickar iväg det. Skippa också klyschor som “jag letar efter nya utmaningar” eller “jag gillar att hålla många bollar i luften”. Ett tredje tips är att uttrycka dig professionellt, men undvik att bli alltför formell.

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Det finns inga regler kring hur långt brevet bör vara. Men tänk på att den som rekryterar förmodligen läser igenom väldigt många brev och behöver få en översyn snabbt. Försök därför hålla dig till max en A4-sida och helst till tre kvarts A4.

Hur avslutas ett personligt brev?

I slutet av din ansökan är det dags att knyta ihop säcken. Avsluta med en slagkraftig mening och en önskan om att få komma på intervju. Exempelvis “Jag tror att mina tidigare erfarenheter inom X kan bidra till att er kundnöjdhet når nya höjder. Jag ser fram emot att diskutera det ytterligare på en intervju. Med vänliga hälsningar För Efternamn“.

Liknande Artiklar