CV och brev

5 tips för ett vinnande personligt brev

Hur skriver du ett riktigt bra personligt brev? Här bjuder vi på 5 tips.

1. Rätt inledning

  • Välj en bra inledningsmening: inled ditt brev med en eller två meningar som visar att du förstått företagets värderingar, och lyft fram dina styrkor och visa hur de kommer till nytta i organisationen. Markera alltid vad du vill och kan så fort som möjligt.

  • Berätta vad du tänkte när du läste jobbannonsen: tänk noggrant igenom vad du tänkte när du såg annonsen första gången och börja brevet med några ord om det.

  • Prata om något aktuellt: nyheter är relevanta för alla företag. Tänk på en aktuell fråga eller trend och försök koppla det till jobbet du söker.

2. Visa dina resultat

Ett personligt brev är inte ett CV. Fokusera på din prestation och de resultat du uppnådde inom din senaste anställning. Försök att kvantifiera dina framgångar. Det kanske känns svårt, men det går alltid att hitta en vinkel som fungerar.

3. Lyft fram din personlighet

Det här är det perfekta tillfället att lyfta fram dina egenskaper och karaktärsdrag. Försök att hålla det okomplicerat utan att vara blygsam. Arbetsgivare anställer visserligen personal för deras kunskaper och färdigheter. Men har dessutom alltid i åtanke hur en ny medarbetare kommer att passa in som person. Visa vem du är!

4. Slutklämmen – var personlig

Var personlig – förklara varför du är perfekt för jobbet. Lägg till något intressant om dig själv eller dina intressen. Avsluta med att påminna om hur gärna du vill få en chans att komma på intervju.

5. Layout och stavning

Ditt personliga brev måste ha samma layout som ditt CV. Givetvis ska det inte finnas några stavfel eller grammatiska misstag. Se till att du alltid använder dig av automatisk stavningskontroll och försök att alltid låta någon med goda språkkunskaper läsa igenom ditt brev och CV innan du skickar in det.

Liknande Artiklar