På jobbet

Så förhandlar du upp din lön

Inflation, kompetenser eller prestationer – vad är mest relevant att ta upp när du förhandlar lön? Vi frågade vår expert och samlade ett gäng konkreta tips.

Inflationen fortsätter att vara hög under 2023 spår Konjunkturinstitutet. Priser som stiger i högre takt än lönen gör att det blir mindre kvar på bankkontot i slutet av månaden. Men är tuffare ekonomiska tider ett relevant argument på löneförhandlingen, eller finns det andra saker som är bättre att fokusera på?

Julia Maric är HR Business Partner på Blocket och har många års erfarenhet av att jobba med personal- och lönefrågor. Hon menar att inflation är ett ganska lönlöst argument, bokstavligen talat.

Julia Maric är HR Business Partner på Blocket.

Julia Maric är HR Business Partner på Blocket.

– Som arbetsgivare har man ingen skyldighet att ta hänsyn till sådana omvärldsrelaterade faktorer och det finns heller inget stöd för det i lönesamtalen. Få arbetsgivare har ekonomiska möjligheter att höja löner på ett sätt som motsvarar en hög inflation. Så med det sagt, löneökningen kommer sällan att matcha inflationsläget i samhället. På samma sätt kan man också tänka som arbetsgivare att inflationen inte har något med prestation att göra, eller att en låg inflation i sådana fall borde innebära låga löneökningar, säger Julia.

"Våga vara obekväm en stund."

Julia Maric, HR Business Partner på Blocket.

Våga ta samtalet och fokusera på egna prestationer

Mer relevant är att fokusera på fakta, sina egna prestationer och bidrag till verksamheten.

– Utgå inte från att din chef borde veta vad du presterat. Förbered dig med argument och fakta för att visa att du till och med presterat över förväntan, tipsar Julia.

Höga prestationer och bra argument till trots så har ändå det mest effektiva sättet att få upp lönen visat sig vara att byta jobb ofta. Men i svåra tider innebär det också större risker att byta jobb än om tiderna är goda. Så för den som vill få upp lönen på sitt nuvarande jobb är Julias främsta uppmaning att våga ta samtalet.

– Det är ingen garanti för en ökad lön, men att vara missnöjd och inte prata om sin lön kommer definitivt inte höja den. Våga vara obekväm en stund. Att få ett nej gör att det blir tydligt, då har man ett svar att förhålla sig till, säger Julia.

Ska man alltså helt undvika att ta in det ekonomiska läget i samtalet? Ja faktiskt, tycker Julia, det är bättre att fokusera på prestationer och bidrag till verksamheten. Och det finns ytterligare en sak som hon starkt avråder ifrån.

– Att bli otrevlig eller hota att man kommer lämna företaget är sällan framgångsrika metoder.

Blocket jobbs främsta tips på hur du får upp din lön

Kvar på nuvarande jobb, ny tjänst internt eller helt nytt jobb – här är våra bästa tips på saker att tänka på när du går in i ett lönesamtal eller förhandling.

1. Kartlägg vad du bidrar med på jobbet

Det är viktigt att vara väl förberedd och känna till sitt utgångsläge. Har du jobbat ett tag i samma roll så kanske ansvar och arbetsuppgifter har förändrats över tidens gång. Innan du går in i lönesamtalet med chefen fundera på - vilka uppgifter du utför på arbetsplatsen - vilka dina ansvarsområden är - vilka resultat har du uppnått - om och hur du hjälper dina kollegor att uppnå sina resultat.

2. Håll span efter interna möjligheter

Håll ögonen öppna efter lediga tjänster internt där du jobbar. Det är alltid lättare att argumentera för en löneökning när du officiellt byter ansvarsområden. I samband med omorganisationer kan det vara bra att vara lite extra på hugget, då dyker inte helt sällan nya tjänster upp som behöver tillsättas.

3. Löneförhandla när du byter jobb

Att byta arbetsgivare är ofta ett sätt att få en mer betydande löneökning. Innan du börjar snacka lön i rekryteringsprocessen är det bra att noga ha funderat igenom några saker.

  • Ditt värde för din nya arbetsgivare – på vilket sätt kommer ditt nätverk, expertis och specifika erfarenheter komma den nya arbetsgivaren till gagn?
  • Ditt löneanspråk – ha en tydlig idé om vad du vill ha i lön men avslöja det inte, utan låt dem först berätta vad de ser för lönespann på tjänsten. Enligt EU:s nya direktiv om lönetransparens är det någonting som ska redovisas vid rekrytering.
  • Utvecklingsmöjligheter – ett nytt jobb kan vara ett insteg i en ny karriär eller en möjlighet att få prova vingarna i en ny bransch. Då kanske det kan vara värt en lägre lön initialt. Fundera på vad du kan lära dig på den nya arbetsplatsen och vilka erfarenheter du kommer få som är utvecklande för din karriär i stort.

Olika branscher

Hur nöjd du är med ditt jobb handlar såklart om mer än bara lön. Hur du trivs med kollegor, hur bra work-life-balance jobbet innebär eller hur roliga och utmanande arbetsuppgifter du har. Vi är olika i vad vi värderar. Men är du en person som är ute efter en hög lön så är det en bra idé att söka sig till branscher och roller som har höga löner generellt.

Liknande Artiklar