På jobbet
Inflation, kompetenser eller prestationer – vad är mest relevant att ta upp när du förhandlar lön? Vi frågade vår expert och samlade ett gäng konkreta tips.
Julia Maric är HR Business Partner på Blocket.
När priser stiger i högre takt än lönen blir det blir mindre kvar på bankkontot i slutet av månaden. Men är tuffare ekonomiska tider ett relevant argument på löneförhandlingen, eller finns det andra saker som är bättre att fokusera på?
Julia Maric är HR Business Partner på Blocket och har många års erfarenhet av att jobba med personal- och lönefrågor. Hon menar att inflation är ett ganska lönlöst argument, bokstavligen talat.
– Som arbetsgivare har man ingen skyldighet att ta hänsyn till sådana omvärldsrelaterade faktorer och det finns heller inget stöd för det i lönesamtalen. Få arbetsgivare har ekonomiska möjligheter att höja löner på ett sätt som motsvarar en hög inflation. Så med det sagt, löneökningen kommer sällan att matcha inflationsläget i samhället. På samma sätt kan man också tänka som arbetsgivare att inflationen inte har något med prestation att göra, eller att en låg inflation i sådana fall borde innebära låga löneökningar, säger Julia.
Mer relevant är att fokusera på fakta, sina egna prestationer och bidrag till verksamheten.
– Utgå inte från att din chef borde veta vad du presterat. Förbered dig med argument och fakta för att visa att du till och med presterat över förväntan, tipsar Julia.
Höga prestationer och bra argument till trots så har ändå det mest effektiva sättet att få upp lönen visat sig vara att byta jobb ofta. Men i svåra tider innebär det också större risker att byta jobb än om tiderna är goda. Så för den som vill få upp lönen på sitt nuvarande jobb är Julias främsta uppmaning att våga ta samtalet.
– Det är ingen garanti för en ökad lön, men att vara missnöjd och inte prata om sin lön kommer definitivt inte höja den. Våga vara obekväm en stund. Att få ett nej gör att det blir tydligt, då har man ett svar att förhålla sig till, säger Julia.
Ska man alltså helt undvika att ta in det ekonomiska läget i samtalet? Ja faktiskt, tycker Julia, det är bättre att fokusera på prestationer och bidrag till verksamheten. Och det finns ytterligare en sak som hon starkt avråder ifrån.
– Att bli otrevlig eller hota att man kommer lämna företaget är sällan framgångsrika metoder.
Kvar på nuvarande jobb, ny tjänst internt eller helt nytt jobb – här är våra bästa tips på saker att tänka på när du går in i ett lönesamtal eller förhandling.
Det är viktigt att vara väl förberedd och känna till sitt utgångsläge. Har du jobbat ett tag i samma roll så kanske ansvar och arbetsuppgifter har förändrats över tidens gång. Innan du går in i lönesamtalet med chefen fundera på - vilka uppgifter du utför på arbetsplatsen - vilka dina ansvarsområden är - vilka resultat har du uppnått - om och hur du hjälper dina kollegor att uppnå sina resultat.
Håll ögonen öppna efter lediga tjänster internt där du jobbar. Det är alltid lättare att argumentera för en löneökning när du officiellt byter ansvarsområden. I samband med omorganisationer kan det vara bra att vara lite extra på hugget, då dyker inte helt sällan nya tjänster upp som behöver tillsättas.
Att byta arbetsgivare är ofta ett sätt att få en mer betydande löneökning. Innan du börjar snacka lön i rekryteringsprocessen är det bra att noga ha funderat igenom några saker.
Hur nöjd du är med ditt jobb handlar såklart om mer än bara lön. Hur du trivs med kollegor, hur bra work-life-balance jobbet innebär eller hur roliga och utmanande arbetsuppgifter du har. Vi är olika i vad vi värderar. Men är du en person som är ute efter en hög lön så är det en bra idé att söka sig till branscher och roller som har höga löner generellt.