På jobbet
Tänker du ibland på att helt byta bana? Ta det där steget mot en ny karriär? Här är fyra kvinnor som har gjort precis så – lämnat bra jobb för att följa sin dröm.
Maria Sjödin erbjuder vinprovningar, dryckeskonsulttjänster & pop up-vinkoncept.
Funderar du på om du verkligen är på rätt arbetsplats? Även du som – på pappret – har världens bästa jobb kan lockas av något helt annat. Kanske är det en barndomsdröm som återkommer? Eller något som du bara inte kan släppa tankarna på?
Maria Sjödin i Uppsala vet hur det känns. Hon hade arbetat länge inom mediebranschen i många olika roller. För ungefär två år sedan bestämde hon sig för att byta karriär och starta eget inom vinbranschen.
– Jag började plugga till sommelier 2016. Barnen var stora, och det var dags att utforska ett stort intresse. Jag har alltid varit intresserad av mat, som många är – men kanske ännu mer av vinet som passar till, berättar Maria Sjödin.
Övergången skedde flytande. Under tiden på mediebyrån träffade hon framtida samarbetspartners – de tog hon kontakt med när hennes eget företag var ett faktum.
– Att ta steget var bland det roligaste jag gjort men samtidigt jätteläskigt. Jag fick höra tidigt att det viktigaste var att jag kastade mig ut. Och det stämde.
Anna Ocklind Raask och Sofia Ocklind Rastbäck startade begravningsbyrån Systrarna Ocklind.
För systrarna Anna Ocklind Raask och Sofia Ocklind Rastbäck var det en stor livsförändring som ledde till karriärbyte. Förlusten av deras mamma ledde till att de tillsammans startade en egen begravningsbyrå, Systrarna Ocklind.
– Vi tog tjänstledigt, började utbilda oss, praktiserade på olika begravningsbyråer och blev diplomerade begravningsrådgivare, berättar Sofia Ocklind Rastbäck.
Systrarna har alltid stått varandra nära – och alltid jobbat hårt och mycket. Anna inom UX design och tjänsteutveckling, Sofia som art director och formgivare. Inom många yrken kan det ibland kännas som om att du är gammal redan vid 40. Så är det inte i systrarnas nya skrå.
– Här är det livserfarenhet som är den stora tillgången, säger Anna Ocklind Raask.
Malin Brandéns mål är att skapa en transparent kedja, från blomsterodling till kund.
Malin Brandén arbetade som samhällsplanerare på Kalmar kommun men drömde om att byta karriär och starta blomsteraffär. Hon funderade på branschens utvecklingspotential och hur man smart kan minska svinnet av blommor. 2019 öppnade hon Blombruket.
– Jag har alltid känt mig som en typisk entreprenör med massor av idéer och energi. När barnen kom blev tiden mer värdefull och jag insåg att jag ville arbeta med något som jag verkligen brinner för.
Under floristutbildningen utvecklade Malin Brandén ett sätt att arbeta med snittblommor på ett innovativt och hållbart sätt. Resultatet blev en e-handel med prenumerationstjänst – där Blombrukets kunder varje vecka får ett blompaket – tillsammans med tips på hur blommorna kan arrangeras i en vas.
– Att starta företag kan kännas som ett stort beslut. Jag tog det steg för steg, började arbeta deltid, testade mitt koncept mot marknaden och när jag märkte att det fungerade var steget inte så stort att köra fullt ut.
Ett annat råd som Malin Brandén ger är att ta hjälp av familj och vänner – men också av det offentliga stöd som finns, till exempel Almi eller Science Park.
– Gör inget du inte tror på eller står för, avslutar Malin Brandén, och fortsätter att packa veckans blomleveranser som snart ska skickas ut till kunder över hela Sverige.