CV och brev

Så skriver du ett CV

Hur ska du tänka för att få komma vidare till intervjun? Blocket Jobb tipsar om 5 viktiga grejer att tänka på när du skriver ett CV.

I ditt CV behöver du tydligt lyfta fram de egenskaper som gör just dig till en stark kandidat för jobbet. Erfarenhet, utbildning, fritidsintressen – ta med det som kan tänkas övertyga arbetsgivaren om dina styrkor. Nedan tipsar vi om struktur och viktiga saker att tänka på.

Skriv ett tydligt CV

När du skriver ett CV är det viktigt att ha en tydlig struktur. Det ska vara lätt för arbetsgivaren att snabbt hitta informationen den är ute efter. Håll det tydligt och konsekvent. Tänk på att många arbetsgivare inte läser det personliga brevet vid ett första urval. Därför är det bra att inleda CV:t med en kort sammanfattning av din profil, dina mål och vad du drivs av.

Vanliga rubriker i ett CV är: - Om mig (kort sammanfattning) - Arbetslivserfarenheter - Utbildningar - Kunskaper (språkkunskaper, it-färdigheter, affärssystem) - Övriga meriter (exempelvis - Referenser

Viktig information högst upp

Glöm uttrycket ”spara det bästa till sist” när du skriver ditt CV. Din arbetslivserfarenhet, utbildning och andra relevanta meriter måste synas väl. Gör en kort översikt av dina huvuduppgifter och resultat när du beskriver din tidigare erfarenhet.

Ta bara med relevant information

När arbetsgivare skumläser ditt CV vill de få en bra uppfattning om vem du är. Men de vill inte veta allt. Det räcker att ta med det urval som är relevant för jobbet du söker – både gällande jobb och utbildningar. Om du har pluggat många kurser behöver du inte ta med allihop, om de inte är relevanta för tjänsten du söker. Konsten är att vara kort och koncis.

Kontrollera stavning, språk och grammatik

Glöm inte att korrekturläsa ditt CV för att hitta stavfel och grammatiska fel. Det lättaste är att låta någon annan korrekturläsa, eftersom det är svårt att upptäcka egna språkfel. Enligt undersökningar slutar arbetsgivare läsa ett CV så fort de hittat ett eller två stavfel. Använd en professionell ton och undvik slang.

Anpassa till tjänsten du söker

Tänk också på att anpassa ditt CV (och ditt personliga brev) för varje tjänst du söker. Läs noga igenom jobbannonsen och identifiera vilka av dina tidigare arbetslivserfarenheter som är viktigast att lyfta fram i ditt CV för att matcha jobbet.

Ha tydliga kontaktuppgifter

Ditt mål är förstås att få komma på anställningsintervju så snart som möjligt, så se till att dina kontaktuppgifter är väl synliga. Om du vill kan du till och med ta med dem i ett sidhuvud som finns med på varje sida. Inkludera också uppgifter till dina profiler på professionella nätverk som Linkedin.

Liknande Artiklar