Söka jobb

Två annorlunda frågor för att hitta drömjobbet

Oavsett om du precis pluggat färdigt eller befinner dig mitt i karriären kan det vara svårt att veta vilket just ditt drömjobb är. Svara på våra oväntade frågor som hjälper dig en bit på vägen.

Vissa har haft samma drömjobb sedan de var små, men många blir nog lite ställda när de får frågan. Det är lätt att börja tänka på praktiska saker som lön och utsikten på arbetsmarknaden istället för vad du faktiskt vill göra. Här kommer två annorlunda frågor du kan ställa dig själv för att komma underfund med vilket just ditt drömjobb är:

  1. Vad drömde du om som barn? Tänk tillbaka på när du var liten. Vad drömde du om, innan du behövde oroa dig över det praktiska och rationella? Kanske ville du bli skådespelare, polis, idrottsstjärna, veterinär eller godistestare? Fundera över vad det betydde för dig då och vad det var som lockade. Handlade det till exempel om att få fantisera och vara kreativ, eller handlade det om viljan att hjälpa andra? Vad i de här barndomsdrömmarna speglar den du är idag och vad du vill göra med ditt arbetsliv?

  2. Vad skulle du jobba med om du hade 9 liv? Föreställ dig att du har 9 liv och att du måste jobba med något i varje ett av dem. Oavsett vilka jobb du väljer, kommer du att ha de kunskaper och färdigheter som krävs. Samtidigt kommer du alltid få en lön du är nöjd med och alla jobb har samma status och prestige – vilka 9 jobb skulle du välja?

Poängen med den här tankeövningen är att du ska tänka bort alla hinder. När du inte behöver bry dig om praktiska överväganden kan du välja fritt bland jobb som verkligen intresserar dig.

När du satt ihop din lista med 9 jobb, ta ett steg tillbaka och leta efter teman och mönster – dras du exempelvis till tjänster i företagsmiljö eller yrken där du är din egen chef? Jobbar du med djur eller kreativitet? Och vad står inte med på listan? Det är minst lika viktigt. För även om yrkena du skrev ner kanske inte är realistiska för dig idag, är målet att hitta gemensamma nämnare som hjälper dig att hitta drömjobben du faktiskt kan landa.

Varför inte kika in på Blocket Jobb och se vad som finns. Hos oss hittar du alltid tusentals lediga tjänster i hela Sverige. Lycka till!

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar