Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

IT-säkerhetsspecialister

Publiceringsdatum
30 april 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Vi söker IT-säkerhetsspecialister med följande kvalifikationer:
 • Relevant akademisk examen inom IT-säkerhet eller liknande område.
 • Erfarenhet av att arbeta med komplexa material och analysera både teoretiska och praktiska granskningar.
 • Förmåga att hålla sig uppdaterad om aktuella hot och risker inom
IT- säkerhet.
 • Kunna formulera och kommunicera väl avvägda IT-säkerhetskrav.
 • Intresse av att utveckla kompetens inom IT-säkerhet med fokus på el försörjning.
 • Förmåga att samarbeta nära med andra specialister och den operativa enheten inom IT-säkerhet.
 • Vilja att bli en auktoritet inom IT-säkerhet relaterat till elförsörjning.
 • God förmåga att bidra till en trivsam arbetsmiljö och att arbeta i team.
Om du känner att du uppfyller ovanstående krav och är intresserad av att utvecklas inom IT-säkerhet inom elförsörjning, så bör du läsa vidare nedan samt överväga att söka denna tjänst.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg

Om tjänsten

I rollen som IT-säkerhetsspecialist är det ditt huvudsakliga ansvar att fördjupa dig i komplexa material genom både teoretiska och praktiska granskningar för att ge informationssäkerhetschefen den information som behövs för att fatta beslut om säkerhets- och drifttillstånd för projekt som syftar till att driva Sverige framåt, bland annat inom energiomställningen.

För att lyckas i rollen är det viktigt att hålla sig uppdaterad om aktuella hot och risker inom IT-säkerhet och att kunna formulera och kommunicera väl avvägda IT-säkerhetskrav baserade på detta.

Vi ser gärna att du utvecklar din kompetens inom IT-säkerhet med fokus på elförsörjning. På sikt förväntas du bli en auktoritet inom området för att kunna ge professionellt stöd till projekt, kollegor och beslutsfattare när det gäller IT-säkerhet inom elförsörjning.

I rollen kommer du också att samarbeta nära med andra specialister och den mer operativa enheten med inriktning på IT-säkerhet.

Du kommer även att ges möjligheten att utvecklas inom internationell IT-säkerhet relaterat till elförsörjning samt att utbyta erfarenheter med kollegor som har lång erfarenhet inom branschen.

Om du är intresserad av att fördjupa dina kunskaper inom IT-säkerhet och ta dig an utmaningar inom nationell elförsörjning, så kan denna tjänst vara något för dig.

Som IT-säkerhetsspecialist kommer du att tillhöra enheten för informations- och cybersäkerhet, där det finns både IT- och informationssäkerhetsspecialister anställda och konsulter. Att passa in i gruppen och bidra till en trivsam arbetsmiljö kommer vara avgörande vid urvalsprocessen. Teamwork är således viktigare än antalet år i branschen.

Om dig

Du vill bli uppskattad samt lyssnad till för dina idéer, ditt driv och ditt engagemang. Du lyckas i rollen eftersom du är en självgående person med en analytisk förmåga och ett strategiskt tankesätt. Du har lätt för att skapa förtroende och bygga goda relationer och samarbete är en självklar del av ditt arbete. Med din goda tekniska förståelse som grund kan du formulera tekniskt komplicerade resonemang på ett lättförståeligt sätt.

Det är viktigt att du tar egna initiativ och har ett positivt förhållningssätt till de utmaningar som dyker upp. Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt och driver ditt arbete i mål.

För att trivas i rollen ser vi att du är kunskapstörstande och kommunikativ, så att du på ett begripligt sätt, såväl skriftligt som muntligt, kan förmedla dina kunskaper till såväl tekniker som beslutsfattare.
God samarbetsförmåga där du uppmärksammar andras synpunkter och kompetens samt ger dem utrymme i gruppen på ett sätt som gynnar helheten är viktig egenskap som är avgörande för framgång i vårt team.
Eftersom vi jobbar med mycket känsliga uppgifter så är integritet viktigt, där du agerar utifrån egen etik och moral, med värdegrunden som en stöttepelare. Du vågar uttala egna ställningstaganden utifrån din roll även när de inte sammanfaller med andras.

Krav:
Vidare ser vi att du har högskoleexamen inom datasystemvetenskap, elektroingengör eller motsvarande för tjänsten relevant yrkeshögskoleutbildning, alternativt erfarenheter vi bedömer som likvärdiga.

Du har också:
 • minst 3 års relevant arbete inom IT-säkerhet i medelstora till stora organisationer
 • erfarenhet av att skriftligt sammanställa, dokumentera och presentera de analyser och observationer som är relevanta för intern rapportering, till exempelvis ledningsgrupp.
 • god förmåga att kommunicera och uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift.
Meriterande:
Med praktisk erfarenhet av IT-säkerhetsgranskningar inklusive penntester, kravtolkning, erfarenhet av arbete med informationssäkerhet utifrån relevanta standarder inom informationssäkerhetsområdet

Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Sista ansökningsdag, 30 maj 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
 • Tjänsten är en tillsvidareanställing på heltid
Kontakta gärna rekryterande chef, Informationssäkerhetschef Cem Göcgören, tel. nr. 010-475 99 17, alternativt ansvarig rekryterare AnnSophie Brezén, tel. nr. 010-475 80 07. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
30 maj 2024 (5 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.