Söka jobb

Så får du ett sommarjobb utan erfarenhet

Som student eller nyexaminerad kan det kännas utmanande att ge sig ut på arbetsmarknaden, speciellt om du inte hunnit samla på dig så mycket arbetslivserfarenhet sedan tidigare. Ett sommarjobb kan därför vara ett lägligt tillfälle att få in en fot i den bransch du är intresserad av och knyta viktiga kontakter inför framtiden.

Var kan jag hitta ett sommarjobb?

Fler och fler företag börjar öppna dörrarna för sommarjobb där lite eller ingen tidigare erfarenhet krävs.

Var ute i god tid

Om du är ute i god tid kan ett första steg vara att höra av dig till de företag eller organisationer du är intresserad av och höra hur deras behov inför sommaren ser ut. Även om du får ett nej i stunden så finns möjligheten att det ändras till ett ja senare, och då är chansen större att du är den första de kontaktar.

Här är några exempel på ställen att hålla utkik efter sommarjobb på.

Kommunala sommarjobb

Flera kommuner erbjuder sommarjobb inom olika typer av verksamheter som skola, vård och omsorg. Vissa kommuner tar även in studenter för sommarjobb inom administration och kommunikation. En fördel med denna typ av sommarjobb är att arbetsbördan ofta är reglerad och under ordinarie arbetstid.

Kolla lokala anslagstavlor

En samlingsplats för sommarjobb som många kanske missar är de anslagstavlor som finns i till exempel bibliotek, kyrkor och centrum. Många mindre företag och privatpersoner väljer att annonsera där för att nå personer som bor i närheten. I och med att många kan se förbi dessa annonser finns det en stor chans att konkurrensen är mindre än för jobbannonser på nätet.

Jobbsajter

Idag är olika jobbsajter, exempelvis Blocket Jobb, de som oftast har störst utbud av sommarjobb. Via dessa sajter kan det även vara lättare att rikta in sig på en specifik bransch. Genom att använda olika sökord och filtrera kan du snabbt hitta och söka sommarjobben som låter intressanta.

5 snabba tips för dig som ska söka sommarjobb

Vad behöver jag ha för erfarenhet för att få ett sommarjobb?

Tanken med ett sommarjobb är att det ska vara en väg in för unga som inte hunnit samla på sig arbetslivserfarenhet ännu. Många sommarjobb kräver därför lite, eller ingen, tidigare dokumenterad erfarenhet.

Däremot kan det finnas flera andra aktiviteter eller projekt som du varit en del av som kan vara värdefulla att nämna. Det kan vara att du har erfarenhet som tränare för ett idrottslag, att du har en särskild hobby som du blivit riktigt duktig på, eller att du valt en särskild inriktning i skolan som matchar inriktningen på det sommarjobb du söker.

Läs fler tips på hur du hittar jobb utan erfarenhet

3 snabba tips för dig som redan lyckats få ett sommarjobb:

1. Knyt viktiga kontakter När sommarjobbet börjar närma sig sitt slut kan du vid tillfälle nämna att du är intresserad av att komma tillbaka. Kom även ihåg att be om referensbrev innan du lämnar.

2. Gör en lista över sökta jobb Genom att göra en lista över de sommarjobb du sökt kan du göra det lättare för dig själv att söka efter sommarjobb nästa år. Om du missar drömjobbet nu kan du vara ute i god tid nästa gång.

3. Börja spana ganska snart efter nästa års sommarjobb Utvärdera vad som gick bra och vad som gick mindre bra när du sökte sommarjobb den här gången. Lägg därefter upp en plan för hur du vill göra nästa gång.

Liknande Artiklar