Söka jobb

5 tips för att hitta sommarjobb

Det finns många sätt att söka sommarjobb. Om du går igenom vår lista punkt för punkt ökar du dina chanser att få jobb i sommar rejält.

Lästid ca 1 min 45 sek
Givetvis kan du hitta ett sommarjobb hos Blocket Jobb. Skulle du inte få napp här eller om du vill öka dina chanser på fler sätt finns det även andra vägar att gå. Här är våra fem bästa tips för att få sommarjobb utan erfarenhet eller med ett långt arbetsliv i ryggen. Det spelar ingen roll hur gammal du är, du har chans att få jobb!

1. Var ute i god tid!
På de flesta stora företag planeras sommarsemestrarna in under tidig vår. Att släntra in sent i maj och hoppas på napp kan alltså vara svårt. Du kan hinna få ett sommarjobb även nära sommaren, men var medveten om att dina chanser är bättre ju tidigare du börjar.

2. Ryck i gamla kontakter
Många sommarjobb förmedlas via kontakter. Tror du att du inte har några? Gräv lite djupare. Även om du är ung kan det finnas kontakter du inte tänkt på. Har du varit aktiv i någon fotbollsförening, scouterna eller något annat? Kanske ska det hållas sommarläger där det behövs en ledare eller så behöver klubbhuset målas om? Det skadar aldrig att fråga. Har du tidigare haft en praktikplats någonstans är detta också ett självklart ställe att höra sig för på.

3. Släng ut krokar i sociala medier
Skriv ihop ett kort inlägg där du förklarar vad du är bra på samt vad du söker för sommarjobb och i vilken/vilka orter. Kom ihåg att folk sällan orkar läsa långa texter i sociala medier, så skriv bara det viktigaste. Se till att texten inte har några grammatiska fel. Ladda även upp en trevlig bild på dig själv. Be sedan vänner och bekanta att dela ditt inlägg med en rad om varför de rekommenderar dig som anställd. Du kan snabbt nå ut till tusentals människor och någon av dessa kommer kunna ge tips om sommarjobb.

4. Gå runt till företag i närheten
Sätt ihop ett snyggt CV och personligt brev. Bestäm i förväg vilka företag du ska gå till och anpassa brevet och eventuellt även ditt CV efter mottagaren. Skriver du “jag vill gärna jobba hos just ert företag” istället för företagets namn sparar du absolut några minuter – men resultatet blir också opersonligt och det är just detta du vill undvika genom att fysiskt besöka företagen. Kontrollera först om företaget har annonser för sommarjobb publicerade någonstans och respektera i så fall deras ansökningsförfarande. Finns ingenting ute kan du ta en sväng förbi. Var artig och ta inte upp för mycket tid på plats, lämna över dina papper och be att de ska ges till personen som är ansvarig för sommarjobb. Följ upp med ett telefonsamtal ett par veckor senare.

5. Skapa ditt eget sommarjobb
Du kanske kan hjälpa grannar med att rensa rabatter, vakta hus när folk åker på semester eller måla om staket? Eller åka runt på marknader och sälja någonting du tillverkat själv eller köpt in? Om du är driftig kan du lätt skapa ditt eget sommarjobb. Se bara till att följa regler och lagar samt att betala in skatt och moms.

Liknande Artiklar