Söka jobb

5 tips – så söker du sommarjobb

Är det dags att söka sommarjobb? Spännande! Hur du söker sommarjobb och när du ska börja söka hittar du i vår guide här.

Om du går igenom vår lista punkt för punkt ökar du dina chanser att få sommarjobb rejält. Vi sätter igång direkt!

1. Börja söka sommarjobb i tid

På de flesta stora företag planeras sommarsemestrarna in under tidig vår. Att släntra in sent i maj och hoppas på napp kan alltså vara svårt. Du kan hinna få ett sommarjobb även nära sommaren, men var medveten om att dina chanser är bättre ju tidigare du börjar. Du kan gott höra av dig så snart du hittat en möjlig arbetsplats. Om du är på hugget gillas det av arbetsgivaren.

Sök ditt sommarjobb på Blocket.

2. Sök sommarjobb hos gamla kontakter

Många sommarjobb förmedlas via kontakter. Tror du att du inte har några? Gräv lite djupare. Även om du är ung kan det finnas kontakter du inte har tänkt på. Har du varit aktiv i någon fotbollsförening, scouterna eller något liknande? Kanske ska det hållas sommarläger där det behövs en ledare eller så behöver klubbhuset målas om? Det skadar aldrig att fråga. Har du tidigare haft en praktikplats någonstans är detta också ett självklart ställe att höra av dig till.

3. Använd sociala medier

Skriv ihop ett kort inlägg där du förklarar vad du är bra på, vilken typ av sommarjobb du söker och var. Kom ihåg att folk sällan orkar läsa långa texter i sociala medier, så skriv bara det viktigaste. Se till att texten inte har några grammatiska fel. Ladda även upp en trevlig bild på dig själv. Be vänner och bekanta att dela ditt inlägg med en rad om varför de rekommenderar dig som anställd. Du kan snabbt nå ut till tusentals människor!

4. Kontakta företag i närheten

Sätt ihop ett snyggt CV och personligt brev. Bestäm i förväg vilka företag du ska gå till och anpassa brevet och eventuellt även ditt CV efter mottagaren. Skriver du “jag vill gärna jobba hos just ert företag” istället för företagets namn sparar du absolut några minuter – men resultatet blir också opersonligt och det är just detta du vill undvika genom att fysiskt besöka företagen. Kontrollera först om företaget har annonser för sommarjobb publicerade och respektera i så fall deras ansökningsförfarande. Finns inget ute kan du ta en sväng förbi. Var artig och ta inte för mycket tid på plats, lämna över dina papper och be att de ska lämnas till den som är ansvarig för sommarjobb. Följ upp med ett telefonsamtal ett par veckor senare.

Så skriver du ett CV

5. Skapa ditt eget sommarjobb

Du kanske kan hjälpa grannar med att rensa rabatter, vakta hus när folk åker på semester eller måla om staket? Eller åka runt på marknader och sälja något som du har tillverkat själv eller köpt in? Om du är driftig kan du lätt skapa ditt eget sommarjobb. Se bara till att följa regler och lagar samt att betala in skatt och moms.

Liknande Artiklar