Söka jobb

Så söker du jobb – utan arbetslivserfarenhet

Du har precis avslutat dina studier och så dyker ditt drömjobb upp. Läs våra tips på vad du kan fylla ut ditt CV med, om du saknar arbetslivserfarenhet.

Studierna är avklarade och ditt drömjobb dyker upp. Självklart börjar du från början: du skriver ett bra CV och ett personligt brev, skräddarsytt efter tjänsten du söker. Du nämner din arbetslivserfarenhet i ditt CV. Men vad gör du om du nästan inte har någon? Här kommer 6 snabba tips på vad du kan fylla ut ditt CV med:

1. Skaffa praktik

Praktik är ett mycket bra sätt att få arbetslivserfarenhet. Du får äntligen träna på det du har lärt dig under dina studier. Det är viktigt att din framtida arbetsgivare vet vad du har lärt dig och hur du kan omvandla skolans teori till praktik på arbetsplatsen. Därför bör du ha ett stycke med "praktik" i ditt CV där du kan beskriva vilka arbetsuppgifter du utförde och kanske till och med ansvarade för.

2. Uppsats eller engagemang på skolan?

Arbetade du på projekt som till exempel en uppsats eller organiserade du ett evenemang under ditt sista studieår? Se till att nämna även det. Det stärker ditt CV.

3. Ta med volontärarbete.

Det visar att du är engagerad i vissa organisationer eller i välgörenhet. Det visar på engagemang och medmänsklighet. Det är tillgångar som din nya chef definitivt bör känna till, eftersom det är till din fördel. Nämn exakt vad du gör och vad organisationen står för. Idag är allt arbete med CSR-frågor också uppskattat och många företag letar efter personer som har den inställningen.

4. Bra erfarenheter från fritidsintressen?

Om du inte har någon arbetsrelaterad erfarenhet är ett tips att hitta erfarenhet i dina personliga intressen eller fritid. Har du ägt en häst? Var du lagkapten i fotbollslaget? Har du varit scoutledare? Försök att översätta det ansvar och de erfarenheter du har från din fritidsaktivitet (ansvar, ekonomi, struktur, samarbete) som går att koppla till jobbannonsen.

"Det går att vara kreativ så tänk på allt bra du kan erbjuda en framtida arbetsgivare. Alla börjar vi någonstans!"

5. Nätverka

Ta kontakt med människor i din omgivning. Be om hjälp och fråga andra om råd hur de gjorde för att få första jobbet. Många tycker om att hjälpa till så försök att hitta de du kan lära av. Var ödmjuk och trevlig och be om att få bli introducerad till personer som är bra att lära känna i jakten på första jobbet.

6. Sök jobb du kan få

Ansök inte bara för att, utan för att du har vad som krävs för jobbet. Rikta hellre in dig på en mer junior tjänst för att få den erfarenhet som krävs för att få drömjobbet i nästa steg i karriären.

De här tipsen gäller framförallt dig som saknar arbetslivserfarenhet. Har det gått några år sedan du avslutade dina studier och du faktiskt har arbetslivserfarenhet är det bättre att nämna enbart de “riktiga” jobb du haft tidigare. På så sätt upplevs du som en person med mer erfarenhet. Du kan fortfarande nämna din praktik tillsammans med dina studier, men låt den delen ta mindre plats i ditt CV.

Slutligen: Var uthållig. Och känn dig trygg med ditt värde. Det går att vara kreativ så tänk på allt bra du kan erbjuda en framtida arbetsgivare. Alla börjar vi någonstans!

Sök tusentals lediga jobb snabbt och enkelt på en av Sveriges största jobbsajter!

På Blocket Jobb hittar du alltid tusentals lediga tjänster i hela Sverige.

Hitta ditt drömjobb idag

Liknande Artiklar