Intervju

Välj rätt kläder till jobbintervjun

Det första intrycket gör vi delvis med hjälp av våra kläder. När du står framför garderoben och väljer inför en anställningsintervju finns det några saker som är bra att tänka på. Blocket Jobb hjälper dig rätt!

Visst är det insidan som räknas men på en jobbintervju är det en god idé att ägna även utsidan en tanke. Men hur ska du på förhand veta vilken dresscode som gäller på arbetsplatsen du blivit kallad på intervju hos? Det kan kännas knepigt men läser du vidare kommer du känna dig mindre rådvill.

Vilken sorts jobb är det?

Det finns förstås inte ett enkelt svar på vilka kläder du ska välja till intervjun. Den första frågan att ställa sig är vilken typ av jobb det är, och hur formell klädseln kan tänkas vara på arbetsplatsen. Söker du jobb på en skola eller vårdcentral kan du förmodligen välja mindre formella kläder än om jobbet är på en revisionsbyrå eller bank.

Välj kläder du känner dig bekväm i

Sitter du på en intervju med byxor som skaver i midjan, en tröja som sticks eller kläder som varken känns fina eller sköna blir det svårt att koncentrera sig på rätt saker. Välj något du gillar och som du vet är bekvämt. Då kan du lägga fokus på själva intervjun istället.

Hur klär sig de anställda på arbetsplatsen?

Alla arbetsplatser har en dresscode, antingen uttalad eller outtalad. Kika om det finns konton på sociala medier där det finns bilder på anställda. På webbplatsen finns det ofta sidor som beskriver arbetsplatsen och här kan du kanske hitta bilder eller videos på anställda också. Skapa en bild av vad som verkar vara arbetsplatsens dresscode och ha som utgångspunkt att klä dig liknande till intervjun.

Undvik detta

  • Kläder med stora tryck går bort. Stora texter eller loggor på kläder drar lätt uppmärksamheten till sig. Och du vill ju att den som intervjuar ska ha fokus på dig!
  • Ha gärna keps, mössa eller hatt när du är på väg till intervjun. Inomhus bör du ta av huvudbonaden.
  • Är det varmt? Då är det svalt och skönt med sandaler. Men på en intervju är stängda skor är att föredra eftersom det ger ett mer professionellt intryck.
  • Detta är nog inga konstigheter för de flesta, men låt mjukisbyxorna, trasiga plagg och smutsiga paltor stanna där hemma.

Stort lycka till på intervjun!

Liknande Artiklar