Söka jobb

Så mycket kan du tjäna på sommarjobbet

Sommarjobbet är ofta den första kontakten med arbetslivet. Vi hjälper dig att få koll på avtal, regler och hur mycket du kan tjäna.

Att sommarjobba är en bra ingång i arbetslivet samtidigt som plånboken blir lite tjockare inför terminsstart. Men hur får du rätt villkor och lön? Här är fem tips.

1. Tänk på skatten

Om du tjänar mindre än 20 431 kronor under hela 2022 behöver du inte betala någon skatt alls. Men då måste du lämna ett ifyllt intyg till din arbetsgivare så att den inte gör ett skatteavdrag. Intyget hittar du på Skatteverkets webbplats. Du behöver inte lämna det till Skatteverket. Under december brukar Skatteverket uppdatera med nytt belopp för vad som gäller kommande år.

2. Lägg dig på en rimlig lönenivå

Även om det är ditt första jobb ska du få en rimlig timlön. För att hamna på en bra nivå kan du höra av dig till fackförbundet inom den bransch där du ska jobba. De har ofta gratis rådgivning för dig som ska sommarjobba. Då kan du också bättre motivera ditt löneanspråk för din arbetsgivare. När ni är överens – be om ett avtal. Där ska det förutom lön och lönetillägg framgå vilka arbetsuppgifter du har, arbetstider, mellan vilka datum du ska jobba, ömsesidig uppsägningstid och om din arbetsgivare har kollektivavtal.

3. Kolla upp kollektivavtal

Om din arbetsgivare har kollektivavtal kan du vara ganska säker på att du får rätt lön, OB-tillägg och semesterersättning. Kolla om semesterersättningen är inbakad i lönen eller om du får det i tillägg. Se också till så att du är försäkrad på jobbet.

4. Ha koll på dina lönetillägg

Om du jobbar obekväma tider, såsom kvällar, nätter och helger, har du rätt till OB-tillägg. Då får du en högre timlön. Vilka klockslag som gäller beror på bransch. Om du jobbar övertid, alltså mer än 40 timmar per vecka, ska du få övertidsersättning. Tänk på att du som är yngre inte får arbeta mer än ett visst antal timmar per dag och vecka. Se vad som gäller för just din ålder hos Arbetsmiljöverket. Du har också rätt till semesterersättning som enligt lag är minst 12 procent av din lön. Se upp här – många arbetsgivare glömmer att betala ut detta som en klumpsumma i slutet av anställningen eller löpande varje månad. Följ upp i din lönespecifikation för att veta om du fått semesterersättningen.

5. Undvik gratisjobb

Det förekommer att oseriösa arbetsgivare kan be dig “provjobba” en vecka eller två. Gör inte det! Du har rätt att få betalt för din arbetstid.

Sök efter sommarjobb och extrajobb hos Blocket.

Liknande Artiklar