Intervju

Måste jag berätta om jag blivit avskedad?

Under en arbetsintervju kan du få kniviga frågor – till exempel om du har blivit avskedad. Får arbetsgivaren verkligen fråga vad som helst? Här får du svar på vad som gäller!

En arbetsintervju kan vara en svettig situation. Särskilt om du oroar dig för att få frågor som du helst inte vill svara på. Men är alla frågor verkligen okej för arbetsgivaren att ställa? Måste jag till exempel berätta om jag tidigare blivit avskedad?

Så tacklar du frågan om du blivit avskedad

Om du behövt lämna ett jobb är det förstås intressant för en potentiell arbetsgivare att få veta varför. Det bästa rådet är att vara ärlig och berätta varför du fick gå. Försök att göra det utan att tala illa om din tidigare arbetsgivare. Om ni exempelvis inte var överens så berätta hur era åsikter skiljde sig åt utan att lägga för mycket känslor eller värderingar vid det som hänt. Lättare sagt än gjort kanske men försök vara så opartisk du bara kan. Förbered gärna ett svar inför din arbetsintervju som du kan testa på en vän som får tycka till om din formulering. Då är det enklare att svara på frågan om den dyker upp.

Om du ser brister i ditt tidigare agerande är det bra att vara öppen med det. Du kan dessutom presentera lösningar för hur liknande misstag inte ska inträffa igen. Undvik att vara bitter och att fastna för mycket i svaret.

Sälj in dig själv på 30 sekunder.

Det här får arbetsgivaren INTE fråga om

Du kan få många olika frågor under en arbetsintervju och du behöver vara beredd på att svara på det mesta. Du bestämmer själv vad du vill svara på och inte. Men något som en arbetsgivare inte får fråga om är din politiska tillhörighet – om du söker jobb hos en offentlig arbetsgivare. Om du däremot söker jobb hos en privat arbetsgivare finns inte samma identitetsskydd. Du kan alltid fråga varför din arbetsgivare är intresserad av att veta det. Det är också förbjudet för en arbetsgivare att försöka påverka hur du väljer att rösta.

“Är du gravid?”

Frågor av privat karaktär kan absolut dyka upp under en arbetsintervju. Det kan handla om att arbetsgivaren är genuint intresserad av att lära känna dig. Förbered dig på vilka frågor som kan tänkas komma och ha svar redo för det som du vill svara på.

Om du är kvinna kan du få frågan om du planerar att bli gravid. Lagen stoppar inte den här typen av fråga, men om arbetsgivaren utifrån svaret diskriminerar dig som kvinna bryter arbetsgivaren mot diskrimineringslagstiftningen.

Försök vara närvarande – och lyssna

På en arbetsintervju vill du förstås svara på frågorna på ett sätt som gör att du ger en så bra och rättvis bild av dig själv som möjligt. För att kunna göra det krävs att du är närvarande och verkligen lyssnar. Våga fråga om det är något du inte förstår. Det är bättre att be om ett förtydligande än att ge ett svar som kan verka ogenomtänkt av dig.

Om du känner dig obekväm av någon fråga kan du trevligt ställa motfrågan hur detta är relevant för det aktuella jobbet. Det känns förmodligen bättre än att inte svara alls.

Du har också världens chans att lära känna din eventuella arbetsplats så fråga allt som du undrar. Det visar också att du är genuint nyfiken.

Hitta ditt nästa jobb hos Blocket.

Liknande Artiklar