Söka jobb

Så lång tid tar en jobbintervju

Innan du har haft din första arbetsintervju är det svårt att veta vad du kan förvänta dig av processen. Ett första steg för att lugna nerverna kan därför vara att göra en plan för de olika stegen inför, under och efter en intervju. Här ger vi våra bästa råd för hur du kan tänka kring tidsplanering inför en första intervju.

Vilken tid bör du vara på plats inför intervjun?

Ta alltid höjd för potentiella förseningar eller hinder när du gör din resplan för intervjudagen. En generell rekommendation är att vara på plats med 15 minuter till godo. I det fall att du blir lite sen i starten vet du att du har en tidsbuffert att ta av. Med lite extra tid hinner du gå på toaletten, kanske fixa till de sista detaljerna och sitta ner och andas en stund innan det är dags för själva intervjun.

Vad händer om jag blir sen till intervjun?

Trots god tidsplanering kan det ibland hända oförutsedda saker som gör att du blir sen. Ifall det händer är det bäst att höra av dig till personen du ska möta så snart du märker att du inte kommer hinna. Om du sedan mot förmodan skulle hinna har du visat att du är en seriös kandidat som respekterar personens tid.

Hur lång tid tar en arbetsintervju?

Tidsåtgången för en intervju kan variera väldigt mycket beroende på vilken arbetsgivare du träffar, eller i vilket stadie av anställningsprocessen du befinner dig. Många företag använder sig idag av rekryteringsfirmor för att ta fram intressanta kandidater i ett första skede. Om du blir inbjuden till en sådan intervju brukar det oftast handla om 15-20 minuter. När det kommer till en första intervju med arbetsgivaren kan det handla om allt från en timme till en och en halv timme. Se till att du lämnar lite luft i ditt schema innan och efter intervjun så att du inte behöver känna dig stressad under själva intervjun.

Även gruppintervjuer kan förekomma. I en sådan process intervjuas du tillsammans med flera andra kandidater samtidigt och tidsåtgången kan därför variera beroende på hur stor gruppen är.

Liknande Artiklar