Intervju

Följ upp efter jobbintervjun

Du har sökt ett jobb och varit på intervju. Vad händer nu? Ska du ringa? Skicka ett tack-mejl? Vi går igenom vad som kan vara passande.

Att befinna sig i en jobbsökarprocess kan vara intensivt. Du ska formulera CV och personligt brev, bli kallad på en eventuell intervju och ta dig tid trots att du kanske redan har ett annat jobb. Har du fått komma på intervju har du redan investerat en hel del tid och ansträngning och är förmodligen väldigt intresserad av jobbet. Du har gjort allt du kan och nu är det upp till arbetsgivaren, eller? Nejdå, även efter intervjun finns det saker du kan göra för att påverka dina chanser att få jobbet.

Ring om du har något att tillägga eller fråga

Att ringa efter en intervju för att bara fråga hur din ansökan går är inte en bra idé. Men det finns tillfällen då det kan vara naturligt att ringa och fråga eller addera något. - De har inte återkopplat trots att det gått längre än de sa under intervjun. - Du har en fråga som uppkommit efter intervjun eller något nytt att berätta. - Du har fått erbjudande om ett annat jobb men är mer intresserad av detta.

Skicka ett tack-mejl efter intervjun

Det kanske inte påverkar dina chanser att få jobbet nämnvärt, men det kan ändå vara trevligt att återkoppla med ett mejl efter intervjun. Utöver att tacka kan du lägga till någon mening om hur du kände efter intervjun och att du ser fram emot återkoppling.

Utvärdera intervjun och be om återkoppling

Direkt efter intervjun kan det vara nyttigt att själv reflektera över hur det gick. Vad gick bra och vad kändes mindre bra? Dels för att bilda dig en uppfattning om tjänsten är något för dig, men också för att dra lärdomar inför framtida intervjuer.

Skulle det vara så att du så småningom får beskedet att du inte fick jobbet, tveka inte att be om återkoppling. Var det någon kompetens som du saknade? Det hjälper dig att förstå hur du kan landa drömjobbet i framtiden.

Lycka till i jobbsökandet!

Liknande Artiklar