Söka jobb

5 saker att ta med till arbetsintervjun

Innan en intervju får du som kandidat ofta reda på om du behöver ta med dig något i förväg. Om de inte nämnt något särskilt i kallelsen finns det alltså inget officiellt krav på vad du bör ha med dig. För dig som vill vara generellt förberedd listar vi här några saker som kan vara bra att ha med sig till en arbetsintervju.

Något att skriva med, och något att skriva på

Ett anteckningsblock och en penna kan komma väl till pass under en intervju. Under en intervju kan man bli nervös och spänd, vilket gör det svårt att i efterhand komma ihåg allt som sagts. Det kan därför vara bra att skriva ner viktiga punkter om till exempel arbetsuppgifter, lön och förmåner. På så sätt får du en chans att gå över allt som sagts i lugn och ro efter intervjun.

Förberedda frågor och svar till arbetsgivaren

Om du planerar att ta med dig ett block och en penna till intervjun kan det även vara smart att i förväg skriva ned några frågor som du vill ställa till arbetsgivaren. Några vanliga frågor du kan ställa är “Hur ser en vanlig arbetsdag ut?”, “Vad vill ni att en medarbetare ska bidra med?” eller “Vilka egenskaper bedömer ni är viktigast för att trivas i den här rollen?”.

Ett annat tips är att skriva ned några stödord till dig själv för svar på de vanligaste frågorna som en arbetsgivare kan ställa till dig. Ofta handlar det om dina styrkor och svagheter, din erfarenhet och dina personliga egenskaper.

Arbetsprover

Beroende på vilken typ av jobb du söker kan en arbetsgivare ibland efterfråga ett arbetsprov. Ofta går det bra att mejla eller skicka det separat, men om det inte efterfrågats kan du ta tillfället i akt att sticka ut ur mängden på intervjun. Har du till exempel sökt ett kreativt jobb kan du ta med en iPad för att visa upp tidigare projekt när du pratar om dina erfarenheter. Kom bara ihåg att det ska knyta an till det som efterfrågas under intervjun.

Klocka

I det fall att rummet som intervjun hålls i saknar en väggklocka kan en armbandsklocka vara bra för att hålla lite koll på tiden, utan att du behöver ta upp telefonen. Försök att inte titta allt för ofta, då det kan sända fel signaler om att du är stressad eller gärna vill gå.

Legitimation

Det är alltid bra att ha med sig sin legitimation till en intervju. Vissa företag inom till exempel den offentliga verksamheten har hög säkerhet på sina kontor och kan ibland kräva att du skriver in dig i receptionen innan du får komma in. De brukar dock meddela i förväg om det finns några särskilda krav kring just det.

Liknande Artiklar