På jobbet

Tips när det är dags att förhandla lön

När är det läge att löneförhandla? Hur vet man och hur förbereder man sig på bästa sätt? Vi har tipsen som gör att du ror lönelyftet i hamn.

En löneförhandling ser såklart väldigt olika ut beroende på om du har ett årligt lönesamtal eller om du byter tjänst. När du byter tjänst eller får nya ansvarsområden oavsett om det är hos en ny eller befintlig arbetsgivare, så ska du alltid ta tillfället i akt att förhandla om din lön.

Hur förhandlar jag lön?

När det är dags att löneförhandla så är det viktigt att vara väl förberedd. Här kommer några tips på saker som är bra att ha koll på innan löneförhandlingen.

1. Ditt löneanspråk – ha en tydlig idé om vilken lön du skulle känna dig nöjd med och lägg sedan ditt löneanspråk lite högre än det.

2. Lönenivå – Både för liknande roller på företaget och i branschen i stort. Inom offentlig sektor kan du hitta data kring löner för olika befattningar. Annars har fackförbunden lönestatistik för olika branscher och roller. Om du ska börja på ett nytt jobb och vet vad din företrädare heter kan du ringa till Skatteverket och fråga vad hen tjänar. Inkomstuppgifter är offentliga uppgifter i Sverige.

3. Arbetsuppgifter och ansvarsområden – krävs det specifika och unika kompetenser som du har? Innebär rollen mycket eget ansvar? Personalansvar? Det är faktorer som kan höja lönen.

4. Formuleringar – känner du dig lite osäker på hur du ska formulera dig kan det vara bra att tänka ut i förväg hur du ska uttrycka dig och öva in det. Då blir det ofta lättare att vara saklig och tydlig.

När kan jag fråga om lönen?

Lönen är såklart en viktig faktor när du söker jobb och frågan kommer att komma upp förr eller senare. Ibland får man fylla i ett löneanspråk redan när man söker jobbet, med det är inte alltid så taktiskt att fylla i den delen av ansökan. Ofta är det bra att få en bild av vad jobbet innebär och vilken lön arbetsgivaren tänker sig innan du meddelar ditt löneanspråk. Så om inte arbetsgivaren tar upp lönefrågan kan det vara en god idé att avvakta så länge som möjligt. Och se gärna till att arbetsgivaren kommer med ett första bud, då har du chansen att lägga ett bud som ligger en bit över det. Sedan kan ni förhoppningsvis mötas på en nivå som båda blir nöjda med.

Lycka till!

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar