På jobbet

Så löneförhandlar du med chefen

Börjar lönesamtalet närma sig? Här har vi samlat 8 bra tips på hur du lyckas med löneförhandlingen.

Att förhandla om lönen kan vara lättare sagt än gjort, oavsett om du har en ny tjänst eller jobbat på samma ställe ett tag. Du vet ju vad du vill ha, men hur övertygar du din chef om att du är värd det? Här har vi samlat våra bästa tips för en lyckad löneförhandling:

1. Planering är nyckeln till framgång

Att basera en löneökning på en önskan dagen innan ett lönesamtal eller en idé som plötsligt dyker upp i huvudet är ingen bra idé. I bästa fall har du planerat löneförhöjningen sedan din förra förhandling och tagit reda på exakt vad som krävs för att klättra i lön.

2. Tajming är A och O

Om du tar ett lönesamtal på eget initiativ måste du tänka på tajmingen. Undvik att haffa chefen när hen har fullt upp med annat, är stressad eller rentav tvingats säga upp personal på grund av nedskärningar. En glad och avslappnad chef gör saken mycket enklare.

3. Gör mer än det som förväntas

Tyvärr är goda prestationer inte tillräckligt för att motivera en löneökning – det är ju vad din chef tycker att din nuvarande lön är baserad på. Istället måste du kunna visa att du tagit ansvar och initiativ utöver det som förväntas av dig och din roll på arbetsplatsen.

4. Gör dig själv oumbärlig för chefen

Alla chefer uppskattar medarbetare som bidrar till att underlätta hens arbete. Lyckas du göra dig själv oumbärlig kommer din chef att värdesätta dig högre och vara rädd att förlora dig.

5. Logga dina prestationer

Det är lätt att glömma allt bra du gjort under året. Skriv ner dina prestationer löpande så att du inte missar något när det är dags att argumentera för ökad lön.

6. Jämför med branschen

Ta dig tid och hör med ditt fackförbund eller kolla på jämförelsesajter vilka lönenivåer som gäller för ditt yrke och bransch. Det är förstås bara riktlinjer, men du kanske upptäcker att du ligger långt efter dina branschkollegor. Då ska din chef kunna motivera varför.

Jämför mot dina egna mål: dina bästa argument för en högre lön handlar om hur väl du uppfyllt dem.

7. Öva, öva, öva

Det kanske känns lite löjligt, men för ett par tusenlappar till i plånboken varje månad kan det vara värt att be din partner eller en vän att spela din chef i ett genrep inför lönesamtalet. En god lyssnare ställer frågor som du kanske missat i din argumentation och du kommer känna dig mer förberedd.

8. Jämför din prestation mot dina mål

Se till att klart och tydligt ha koll på vilka mål du har och vilka chefens förväntningar är. Dina bästa argument för en högre lön handlar om hur väl du uppfyllt dessa. Att jämföra med dina kollegors prestationer eller löner är alltså ingen bra idé. Olika personer har olika mål och lön. Att en kollega som i dina ögon utför exakt samma jobb som du, men får en högre lön, kan ha flera orsaker – till exempel att marknaden såg annorlunda ut när hen började.

Lycka till med löneförhandlingen!

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar