På jobbet

Konsten att löneförhandla – fem starka tips

Börjar lönesamtalet närma sig? Förbered dig väl och öka dina chanser till ett bra lönelyft. Vi har sammanfattat våra fem bästa tips för hur du lyckas med löneförhandlingen.

Det kan kännas obekvämt att löneförhandla och därför lätt att skjuta bort tankarna på kommande lönesamtal med chefen. Men se det istället som ett gyllene tillfälle – du har chefens fulla uppmärksamhet att i lugn och ro diskutera dina arbetsinsatser och hur väl din lön stämmer överens med det.

1. Förbered dig väl inför lönesamtalet

Genom att förbereda dig väl inför förhandlingen kommer du känna dig både bekvämare och öka dina chanser till en bra löneökning. Fundera på följande:

  • Har du fått utökat ansvar under året?
  • Har du tagit eget initiativ till ökat ansvar?
  • Har du ökat din kompetens (gått en kurs, lärt dig ett nytt program etc.)?
  • Hur förhåller sig din lön till lönestatistiken inom din befattning/bransch?

2. Jämför din prestation mot dina mål

Se till att klart och tydligt ha koll på vilka mål du har och vilka chefens förväntningar är. Dina bästa argument för en högre lön handlar om hur väl du uppfyllt dessa. Att jämföra med dina kollegors prestationer eller löner är alltså ingen bra idé. Olika personer har olika mål och lön. Att en kollega som i dina ögon utför exakt samma jobb som du, men får en högre lön, kan ha flera orsaker – till exempel att marknaden såg annorlunda ut när hen började.

3. Kom med ett bud – och vänta på motbud

Att vara lugn och självsäker är ett vanligt tips när det gäller löneförhandlingar. Men kanske lättare sagt än gjort. Ett konkret exempel som kan funka är att helt enkelt säga vilken lön du siktar på, och sedan våga vara tyst och vänta in svaret. Självklart ska du lägga dig lite högre än vad du tänkt så att det finns lite förhandlingsmån.

4. Ställ frågor

Det kan vara skönt att inte vara den som hela tiden pratar och ska motivera varför du tycker att du ska få en viss lön. Fråga vad din arbetsgivare förväntar sig av dig. Berätta vilken lön du siktar på och fråga hur du ska ta dig dit. Du visar då att du är beredd att ta dig an nya arbetsuppgifter och ansvar. I nästa års löneförhandling kan du utgå från det och din chef vet var du siktar.

5. Öva, öva, öva

Skriv ner det du kommer fram till och förbered vad du ska säga under samtalet. Att repetera in vad du ska säga kan både kännas tryggt och minimera risken att du glömmer bort något viktigt. Det kanske känns lite löjligt, men för ett par tusenlappar till i plånboken varje månad kan det vara värt att be din partner eller en vän att spela din chef i ett genrep inför lönesamtalet. En god lyssnare ställer frågor som du kanske missat i din argumentation och du kommer känna dig mer förberedd.

Lycka till!!

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar