Intervju

Ska du på din första anställningsintervju? Här kommer våra bästa tips!

Har du blivit kallad på din första anställningsintervju? Då får vi säga grattis! I den här artikeln tar vi en titt på vad du kan göra som förstagångssökande - både före och under anställningsintervjun.

Att vara väl förberedd är halva jobbet

Läs igenom jobbannonsen, ditt CV och din ansökan en gång till innan intervjun för att se till att du är förberedd. Kom ihåg att det är normalt att vara nervös - och det är okej!

Gör research: Hur ser företaget ut på sin hemsida? Kanske står det något om deras kultur och värderingar? Att du har "rätt attityd" och passar in någonstans kan vara lika viktigt som dina kvalifikationer.

Var i tid

Ett första intryck gör väldigt mycket, se till att ha god tid på dig för att ta dig till intervjun eller var väl förberedd om den hålls digitalt.

Klädsel

Generellt sett ska du klä dig snyggt och formellt för en anställningsintervju. Vad det innebär kan variera - försök ta reda på hur folk klär sig på den här arbetsplatsen. Kanske delar de bilder på sina SoMe-konton? Hur som helst: Rent, snyggt och ganska neutralt är ofta ett säkert kort.

Frågor

Det finns ett antal frågor som är vanliga vid anställningsintervjuer, och det är en bra idé att ha övat in några smarta svar. Här har vi samlat vanliga frågor du kan få under en arbetsintervju.

Andning

Det här är inte ett prov med rätt och fel svar. Den som håller i intervjun är först och främst ute efter att lära känna dig bättre, så försök att andas lugnt och vara dig själv.

Var artig

Kom ihåg att alla du träffar den dagen kan vara en av dina nya kollegor. Var trevlig och artig mot alla du möter, från det att du anländer till dess att du går.

Förstå vad arbetsgivaren verkligen letar efter

Kom ihåg: Att bli kallad till en intervju är en seger i sig! De som har kallat dig till intervju vet vet vad du har för erfarenheter - så de är mest ute efter att lära känna dig, så:

  • Visa att du är en lagspelare
  • Visa att du är villig att lära dig
  • Visa att du passar in

Ställ frågor

Du får ofta chansen att ställa några frågor själv också. Här kan du få några extra intervjupoäng om du kommer förberedd: Förbered 2-3 relevanta frågor i förväg. På så sätt visar du ditt intresse och engagemang för tjänsten. Är du osäker på vad du ska fråga?

Efter intervjun: Skicka ett tackmejl

En enkel uppföljning kan vara det som får dig att sticka ut från konkurrenterna! Att skicka ett kort, vänligt mejl för att tacka för en bra intervju är helt acceptabelt. Kom ihåg: Gör en bedömning av hur du kände inför intervjun innan du bestämmer dig för om detta verkar naturligt, och håll det kort.

Det var allt! Nu är du redo - och lycka till med din första jobbintervju!

Liknande Artiklar