Söka jobb

Tips från Blocket – så söker du jobb säkert

Vi på Blocket jobb arbetar hårt med att vara en trygg och säker plattform för dig som söker jobb. Vi har också ett säkerhetsteam som jobbar 365 dagar om året med att granska annonser och svara på frågor från våra användare och kunder.

En annan viktig del i vårt förebyggande arbete är att utbilda våra användare i hur de kan undvika bedrägerier. Därför har vi satt ihop en lista med våra bästa tips för säkert jobbsökande.

10 tips från Blocket – så söker du jobb säkert

1. Legitimera dig inte med BankID

I vissa fall har bedragare bett den som söker jobb att identifiera sig med bankid. Till exempel finns exempel där arbetssökande blivit ombedda att legitimera sig med bankid under en digital intervju. Det ska man aldrig gå med på. Man ska aldrig använda bankid på uppmaning av någon annan, och det finns inga seriösa arbetsgivare som kräver att man legitimerar sig på det här sättet.

2. Låt dig inte stressas

Vissa bedragare försöker stressa den jobbsökande genom att hävda att jobbet ska tillsättas redan idag och säga att man måste tacka ja snabbt för att inte gå miste om jobbet. Det här är ett klassiskt bedrägeriknep, så dra öronen åt dig om du upplever att någon försöker stressa dig. En seriös arbetsgivare vill snarare hitta rätt person för jobbet än att hitta någon snabbt.

3. Håll extra koll inom vissa yrken

Var extra uppmärksam om du söker jobb inom yrken som lagerarbetare eller terminalarbetare. Jobb som inte kräver högre utbildning är extra utsatta för bedrägerier. Om du känner dig osäker på om en annons är seriös eller ej, kontakta oss på Blocket jobb genom att mejla till annons@blocketjobb.se Vi hjälper dig gärna.

4. Gör en extra koll

Om du vill vara extra säker på att arbetsgivaren bakom en annons är seriös kan du kontakta den som står som kontaktperson för jobbet för att kontrollera att jobbet verkligen finns. Ring direkt till företaget och be att få prata med den som står som kontaktperson i annonsen.

5. Ha ett kritiskt öga

Om något verkar för bra för att vara sant så är det ofta det. Det gäller även när det kommer till jobb. Var försiktig om lönen, arbetstiderna eller något annat verkar alldeles för bra, risken är att någon försöker lura dig.

6. Kolla mejladressen

Kolla noga den emailadress som företaget använder när de skriver till dig. Om företaget har en adress som slutar på .net eller .org så är det en varningsklocka. Seriösa företag har ofta en mejladress som slutar med .se. En annan sak att vara uppmärksam på är om företagets namn är rättstavat. Ibland tar bedragarna ett företagsnamn och skapar en fejkad mejladress i ett snarlikt namn.

7. Kolla upp numret

Ett bra sätt att kolla upp en arbetsgivare är att titta närmare på det telefonnummer som står i annonsen. Om numret är hemligt och inte går att hitta så ska man vara försiktig. Att använda nyregistrerade simkort är vanligt bland bedragare.

8. Håll dig till mejl

Kommunicera inte via plattformar som whatsapp, google hangouts eller telegram. Håll istället konversationen med arbetsgivaren via mejl, telefonsamtal eller sms.

9. Dela aldrig känslig information

Dela aldrig med dig av personuppgifter eller annan känslig information. Det gäller till exempel körkort, pass eller andra identiteshandlingar. Dela inte heller med dig av bankutdrag, kortuppgifter eller personnummer. GDPR har gjort att de flesta arbetsgivare snarare är restriktiva med vilken information de samlar in från sina kandidater. Om du är det minsta osäker på vilken information som är säker att lämna ut. Ta hjälp av oss på Blocket jobb, vi hjälper dig gärna.

10. Låt oss hjälpa dig

Om du är osäker på om en arbetsgivare är seriös eller inte, eller om du vill ha råd om vilken information som är säker att lämna ut, hör av dig! Vi på Blocket jobb finns här. Mejla din fråga till annons@blocketjobb.se så svarar vi så fort vi kan. Och du, hittar du en annons som du tycker verkar misstänkt, tveka inte att anmäla. Det gör du genom att mejla oss på annons@blocketjobb.se. Vi är tacksamma för alla som hjälper oss att hålla Blocket jobb säkert.

Liknande Artiklar