Intervju

Lyckas med ditt kroppsspråk på anställningsintervjun

Ska du på anställningsintervju? Kolla igenom våra 5 bästa tips för att lyckas med kroppsspråket så slipper du oroa dig för att dina ord och gester säger emot varandra.

Forskning visar att endast 7 % av vår kommunikation har att göra med vad vi säger. Resten handlar om hur vi säger det och hur vi beter oss när vi säger det. Med andra ord – ditt kroppsspråk är det viktigaste verktyget du har under anställningsintervjun.

Här är våra bästa tips:

1. Ett öppet uttryck

Om du gestikulerar på ett öppet och inbjudande sätt kommer arbetsgivaren automatiskt att känna sig motiverad att lyssna. Se till att dina händer är öppna och att du undviker att lägga armarna i kors. På så sätt framstår du som ärlig och genuin och visar att det du har att säga verkligen är värt att lyssna på.

2. Visa att du lyssnar

Att lyssna handlar inte bara om att sluta prata själv. Luta dig framåt, visa med ditt ansiktsuttryck att du är entusiastisk och intresserad. Se den som pratar i ögonen.

3. Visa auktoritet

Du har säkert sett att många talare använder särskilda grepp när de vill visa att något är viktigt. Och för att ge signalen att de verkligen vet vad de pratar om. Att använda pincettgreppet (när tummen och pekfingret möter varandra) för att betona något kan till exempel hjälpa dig att framstå som kunnig och professionell.

4. Ha glimten i ögat

Humor hamnade högt upp på listan när arbetsgivare svarade på vad arbetssökande kan göra på intervjun för att öka sina chanser att få jobbet. Glimten i ögat kan bli den avgörande faktorn när två kandidater är jämbördiga i övrigt. Se till att skratta och visa att du vet hur man skapar bra stämning på jobbet!

5. Imitera arbetsgivaren

Det sägs att arbetsgivare ofta har en tendens att anställa kandidater som påminner dem om sig själva. Kanske är det därför många kroppsspråksspecialister rekommenderar att man kopierar intervjuarens kroppsspråk. Om du gör det medvetet men subtilt skapar det en känsla av tillit och samtycke. Intervjuaren känner sig bekräftad. Du framstår som trevlig och lätt att jobba med. Win-win.

Ingen har någonsin fått ett jobb enbart tack vare rätt gester och bra hållning. Självklart måste du veta vad du pratar om och förbereda bra svar på kluriga frågor. Men läs igenom ovanstående tips på morgonen innan anställningsintervjun så lovar vi att du kommer att känna dig lite tryggare, lite bättre förberedd och förbättra dina chanser att få jobbet.

Lycka till!

Liknande Artiklar