Intervju

Lyckas med ditt kroppsspråk på anställningsintervjun

Ska du på anställningsintervju? Kolla igenom våra 5 bästa tips för att lyckas med kroppsspråket så slipper du oroa dig för att dina ord och gester säger emot varandra.

Vår kommunikation är mer än det vi säger med ord. Det handlar också om hur vi säger det och hur vi beter oss när vi säger det. Med andra ord är ditt kroppsspråk ett viktigt verktyg för att att lyckas på jobbintervjun.

Här är våra bästa tips:

1. Ett öppet uttryck

Om du gestikulerar på ett öppet och inbjudande sätt kommer arbetsgivaren automatiskt att känna sig motiverad att lyssna. Se till att dina händer är öppna och att du undviker att lägga armarna i kors. På så sätt framstår du som ärlig och genuin och visar att det du har att säga verkligen är värt att lyssna på.

2. Visa att du lyssnar

Att lyssna handlar inte bara om att sluta prata själv. Luta dig framåt, visa med ditt ansiktsuttryck att du är entusiastisk och intresserad. Se den som pratar i ögonen.

3. Ett självsäkert intryck

Det är lätt att bli nervös inför en intervju och många funderar på hur de kan ge ett självsäkert intryck. Det finns vissa knep, som att till exempel - gestikulera mjukt och lugnt - håll ögonkontakt (men såklart utan att stirra) - bra hållning - undvika att ta dig i nacken, pilla i håret, fingra på kläder och så vidare.

Kom ihåg att det är normalt att bli nervös och det vet den som intervjuar. Det är inte i alla yrken och roller som det är viktigt att att utstråla självsäkerhet. Så var dig själv och försök att främst fokusera på det du vill berätta om dina erfarenheter och din kompetens.

4. Humor

Humor brukar vara något som arbetsgivare nämner när det handlar om vad arbetssökande kan göra på intervjun för att öka sina chanser att få jobbet. Glimten i ögat kan bli den avgörande faktorn när två kandidater är jämbördiga i övrigt. Se till att skratta och visa att du vet hur man skapar bra stämning på jobbet!

5. Imitera arbetsgivaren

Det sägs att arbetsgivare ofta har en tendens att anställa kandidater som påminner om dem själva. Kanske är det därför många specialister på kroppsspråk rekommenderar att man kopierar intervjuarens kroppsspråk. Om du gör det medvetet men subtilt skapar det en känsla av tillit och intervjuaren känner sig bekräftad. Samtidigt framstår du som trevlig och lätt att jobba med. Win-win.

Ingen har någonsin fått ett jobb enbart tack vare rätt gester och bra hållning. Självklart måste du veta vad du pratar om och förbereda bra svar på kluriga frågor. Men läs igenom ovanstående tips på morgonen innan jobbintervjuen så lovar vi att du kommer att känna dig lite tryggare, lite bättre förberedd och förbättra dina chanser att få jobbet.

Lycka till!

Liknande Artiklar