Söka jobb

Hur får jag mitt första jobb?

Att landa sitt första jobb är en utmaning. Konkurrensen är hög och det finns alltid någon med mer erfarenhet. Ofta får man många nej, innan man äntligen får ett JA. Så hur gör man egentligen för att landa det där första jobbet?

Motivation

Det är svårt att hitta sitt första jobb. Man har ingen erfarenhet, inga referenser - helt enkelt inget som visar att man faktiskt är någon att lita på. När man inte har någon arbetslivserfarenhet är det viktigt att kompensera med stark motivation. Rekryteraren kommer märka om du är en målinriktad person som söker jobbet av en anledning så se till att uttrycka det i din ansökan.

Vid rekrytering av långsiktiga tjänster väger personlighet och potential ofta lika tungt som kompetensen man besitter i dagsläget. Är man öppen och nyfiken på att lära, har man all möjlighet i världen att utveckla den kompetens som krävs.

Att skriva ett CV

Ett CV visar erfarenhet och kunskap relevant för tjänsten du söker. Det är viktigt att ditt CV är tydligt och överskådligt. Det ska vara lätt att hitta kontaktuppgifter och vilken kompetens du besitter. Inkludera ditt namn, din adress, personnummer, telefonnummer och mail. Välj en mailadress med professionellt intryck, inte en som innehåller ditt smeknamn eller favorithästen från barndomen.

I övrigt bör du inkludera:

Utbildning - Vilket gymnasium och inriktning du gått, om du pluggat något eller gått en ledarskapsutbildning.

Arbetslivserfarenhet - Om du har någon sådan. Inkludera annars enklare ungdomsjobb som barnvakt, läxhjälp eller trädgårdshjälp. Inled med den senaste och jobba dig sedan bakåt.

Språk och andra förmågor - Vilka språk behärskar du? Har du körkort eller kunskaper i något bildredigeringsprogram.

Ideella engagemang - Har du arbetet som volontär eller engagerat dig i en ungdomsförening eller klubb? Det visar att du är driftig och engagerad.

Läs igenom både CV och personligt brev några gånger. Rekryterare gillar inte stavfel, och det är lätt att man missar slarv.

Var hittar jag jobben?

Har du någon drömarbetsplats? Gör regelbundna besök på företagens hemsidor och kika på lediga tjänster. Till slut kanske det finns en position som är som gjord för dig. Men den effektive gör nog bäst i att vända sig till rekryteringsföretagen. Academic Work fokuserar på unga talanger, och rekryterar till både heltidstjänster och till jobb som man med fördel kan kombinera med studier. Blocket Jobb är en annan ypperlig plats för jobbsökande. Filtrera på bransch, plats och omfattning för att hitta de annonser som passar just dina behov.

Sprid bland släkt, vänner och bekanta att du söker jobb. Kanske är det någon som har hört något eller känner någon som har en ledig tjänst. Be dina föräldrar att göra detsamma.

Det finns dessutom flera appar där man snabbt kan få den arbetslivserfarenhet som krävs för att landa sitt första riktiga jobb. Yepstr är en app där ungdomar mellan 15-21 år kan hitta extrajobb i sitt närområde. Tjänsten kopplar ihop privatpersoner med ungdomar som vill jobba som barnvakt, läxhjälp, servering, hundvakt, trädgårdshjälp mm. Även företag tar hjälp med eventjobb, administration eller enklare lagerarbete. Allt sker vitt och försäkrat. Du får en ordentlig timlön samtidigt som du får arbetslivserfarenhet och referenser att ta hjälp av i framtiden.

När man får ett nej - igen

Att få nej efter nej är nedslående och ibland vill man bara ge upp. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om något som man själv gjorde fel, utan snarare att den som fick jobbet gjorde mer rätt. Är du en av få kvar i processen kan du alltid höra av dig till din kontakt och fråga om det finns något du kan förbättra till framtida processer.

Passa på att fundera på hur du presenterar dig själv. Hur svarar du på frågor och hur beskriver du dig själv och dina erfarenheter. Det ska vara tydligt att du anser dig vara bäst lämpad för tjänsten, utan att bli för kaxig. Men det blir också tvetydigt om du tittar ner i golvet, pratar tyst eller pillar i håret. Det är beteende som vittnar om osäkerhet. Så sträck på dig, du är ju perfekt för det här jobbet.

Självförtroendet

En god nyhet kommer sällan ensam - och en bra intervju leder ofta till att nästa intervju går ännu bättre. Självförtroende föder självförtroende helt enkelt. Desto knepigare blir det om man känner att en intervju går dåligt eller om man får ett negativt besked rörande ett jobb man verkligen ville ha. Det är lätt att bli nedslagen och tappa hoppet. Visst kan du tillåta dig själv att bli besviken en stund. Men sen är det superviktigt att du förvandlar besvikelse till beslutsamhet, fokus och jävlar anamma.

4 tips när du söker första jobbet

Ha tålamod

Söker man jobb är det nästan det enda man tänker och lägger ner tid på. Det blir ett heltidsjobb. Men tänk på att de som du söker jobb hos ofta har massa annat på sitt bord. Här gäller det att ha tålamod och inte blir tjatig. Detta betyder inte att man inte ska höra av sig och följa upp alls. Att höra av sig och tacka för intervju och fråga vad nästa steg är visar bara att du är angelägen.

Skapa en rutin

Som sagt, det är jobbigt att söka jobb. Det tar mycket tid. Se det som ett heltidsjobb och skapa en rutin. Vakna tidigt, åk och träna. Se också till att lämna hemmet varje dag, hitta ett ställe som du kan ha som arbetsplats. Det hjälper att ha som ett kontor att gå till. Sätt dig på ett bibliotek, ett fik eller fråga en kompis som kanske själv jobbar på dagarna om du får låna hans eller hennes kök.

Sätt dagliga mål

Du kan inte kontrollera hur många intervjuer du får per vecka. Däremot kan du sätta andra mål för dig själv. Kanske ska du söka två jobb innan lunch, och tre stycken efteråt. Då blir det tydligare när din “arbetsdag” är slut så du kan äta middag med vänner eller ta dig ett varmt bad utan dåligt samvete.

Ge inte upp!

Det kommer vara en motig, nedslående och deppig process. Men du måste helt enkelt kriga vidare. Till slut kommer det lösa sig och när det väl gör det, när du väl landar det där jobbet - så kommer du göra det som en mycket starkare person

Liknande Artiklar