Söka jobb
Tål din Instagram en granskning av chefen i rekryteringsprocessen? Pumpar du ut politiska budskap på Facebook eller drar grova skämt på Twitter? Dina sociala medier kan skrämma bort potentiella arbetsgivare, för ja – de kollar.
En undersökning som Stockholms Handelskammare genomförde år 2017 visade att över 30 procent av företagen sållar bort kandidater efter att ha kollat upp dem i sociala medier. Andelen företag som söker upp potentiella anställda i sociala medier ökar dessutom för varje år som går.
Så hur ska man egentligen förhålla sig till sociala medier när man söker jobb? Maria Niemi, kommunikationsstrateg på Hyvää, anser inte att det finns något generellt svar som funkar i alla lägen.
– Det beror på vilka arbetsgivare man vill attrahera. Det som en älskar kommer någon annan rata. Läs på om de arbetsgivarna du gillar och visa att du tänker som dem, att du gillar liknande saker. Gör inlägg som har med deras verksamhetsområde att göra. Men våga också vara personlig, visa vem du är och vad du gör på din fritid. Ingen vill anställa en robot, de ska tillbringa dagarna med dig som person.
– Om det är något som arbetsgivare skräms av så är det att inte hitta en person på Google. Det är mer suspekt att en människa ”inte finns” där, än att den skrivit något konstigt.
Maria Niemi, kommunikationsstrateg på Hyvää
Det handlar alltså inte om att framställa sig själv som en arbetshäst helt utan andra intressen än jobbet. Var dig själv, men vanligt nätvett gäller förstås: det finns få arbetsgivare som vill anställa nättroll. Maria tycker också man ska ta för vana att gå igenom alla sina konton för att se vad den som googlar hittar.
–Se till att alla konton är uppdaterade, även det där Twitter-kontot du inte använt sen 2013. Eller ta bort det helt. En ouppdaterad profil får dig att se ut som att du inte har koll eller bryr dig om att ge ett bra intryck.
Men gå inte för hårt på raderingsknappen, varnar Maria.
– Om det är något som arbetsgivare skräms av så är det att inte hitta en person på Google. Det är mer suspekt att en människa ”inte finns” där, än att den skrivit något konstigt.
Facebook har även en funktion där du kan få se vad besökare till din profil ser om de inte är vänner med dig. Det kan vara oerhört gamla inlägg som ligger överst som publika, sedan tiden innan Facebook ändrade standardinställning för sekretess. Och är det något man märker när man ser inlägg från 2010, så är det att vi idag uttrycker oss annorlunda i sociala medier. Det kan alltså finnas en poäng att gå igenom och dölja eller radera dessa gamla inlägg och artikeldelningar och kanske istället lägga andra saker publika.
Ett smart drag för att ta kontrollen över vad de som rekryterar ser om dig är att själv skriva med dina aktiva sociala medier-konton i ansökan. Det kan du även använda som ett sätt att utmärka dig ur högen med andra arbetsvilliga: “Kolla gärna in mitt Twitter-konto, där skriver jag en hel del om utvecklingen inom branschen”.