Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Kraftsystemanalytiker inom systemstabilitet

Publiceringsdatum
26 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Systemutveckling inom division System söker vi nu Kraftsystemanalytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen som Kraftsystemanalytiker inom systemstabilitet kommer du att driva strategiskt arbete inom verksamhetsområdet och genomföra kraftsystemanalyser avseende systemstabilitet i alla drifttillstånd. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:
  • arbeta både i grupp och självständigt med kraftsystemanalyser
  • leda och arbeta med implementationsprojekt av nya systemåtgärder kopplat till kraftsystemstabilitetsparametrarna frekvens-, spänning- och rotorvinkelstabilitet samt kraftelektronik
  • delta i analyser, utveckling av tekniska krav och dimensionering inom Sverige och Norden kopplat till kraftsystemstabilitetsparametrarna baserat på kraftsystemets behov och relevant lagstiftning
  • vara en brygga mellan det långsiktigt strategiska och det driftnära operativa inom systemansvaret
  • ha kontakt med externa aktörer, framför allt i tekniska frågor kring bland annat tekniska kravbilder.
Du kommer tillhöra ett av våra sakområden Spänning, Frekvens- och balansering, Rotorvinkel eller Kraftelektronik. Beroende på din kompetens och dina intressen kommer du att få goda möjligheter att påverka din egen utveckling och rollens inriktning.

Här får du jobba med en stor bredd av frågor inom kraftsystemstabilitet och få möjlighet att vara med och påverka kraftsystemets framtida prestanda. I rollen som Kraftsystemanalytiker får du möjliggöra energiomställningen genom att undersöka, ta fram och implementera systemåtgärder och lösningar kopplat till framtida kraftsystemstabilitetsbehov. Du kommer bidra till enhetens verksamhetsutveckling inom frågor som rör hur vi fortsatt ska ha ett stabilt kraftsystem framöver och designa de systemåtgärder som behövs för att stötta kraftsystemet.

Enheten Systemåtgärder, som du kommer börja på, ansvarar för kravställning på anslutande parter kopplat till kraftsystemstabilitet samt kravställning, dimensionering och implementering av systemåtgärder så som stödtjänster och avhjälpande åtgärder. Enheten är i en tillväxtfas då enhetens ansvar och uppdrag utökats och består i dagsläget av 10 medarbetare. Vi arbetar dels inom våra sakområden, men även tillsammans och utbyter erfarenheter mellan varandra.

Om dig

Då rollen innebär mycket kontaktytor både internt och externt, söker vi dig som arbetar bra tillsammans med andra. Du anpassar dig och hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Du arbetar ambitiöst för att nå målen och gör det som krävs för ett gott resultat. I rollen kommer du bland annat att genomföra kraftsystemanalyser avseende systemstabilitet i alla drifttillstånd, därför är det viktigt att du kan se logik och samband i komplex information. Då enhetens ansvar och uppdrag växer söker vi dig som är lugn och stabil. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare söker vi dig som har civilingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, reglerteknik eller teknisk fysik alternativt motsvarande kunskaper och kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer likvärdiga. Vidare har du:
  • flerårig relevant och aktuell arbetslivserfarenhet för tjänsten som exempelvis arbete med kraftsystemanalyser och/eller reglertekniska system inom elkraft
  • erfarenhet av att samordna och leda projekt eller arbeten
  • god kraftsystemförståelse som helhet
  • lätt för att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
Det är meriterande om du har:
  • kompetens inom kraftsystemstabilitet med avseende på frekvens, rotorvinkel, spänning eller kraftelektronik
  • kompetens inom kraftproduktion och/eller reglersystem inom elkraft
  • kunskap om relevant lagstiftning såsom europeiska nätkoder (SO GL, NC ER, RfG, DCC etc.) och ellagen
  • arbetserfarenhet av dynamiska studier till exempel av kraftsystemet och dess komponenter i MATLAB/Simulink, PSS/E, Python eller liknande verktyg.
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg eller Göteborg
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Resor kan förekomma både inrikes och utrikes
  • Sista ansökningsdag 30 augusti 2024. Vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning.
Kontakta gärna rekryterande chef Jorunn Cardell, tel. nr. 010-475 81 87 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm. Under semestertider nås vi på mail och svarstiden kan vara något längre än vanligt. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 87 72 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
30 augusti 2024 (34 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.