Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Kraftsystemanalytiker inom elkvalitet

Publiceringsdatum
12 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu Kraftsystemanalytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

Som Kraftsystemanalytiker inom elkvalitet kommer du att planera och genomföra olika typer av analyser inom elkvalitetsområdet. Det kommer att finnas goda möjligheter att påverka rollens inriktning beroende på din kompetens och dina intressen. Nedan är exempel på studier och analyser som kan vara aktuella i rollen:
  • övertonsstudier och filterdesign
  • studier för att analysera exempelvis snabba spänningsändringar eller utbredning av spänningsdippar vid fel
  • beräkning av frekvensberoende impedanser (Harmonic impedance study) för nät och anläggningar
  • analys och utvärdering av mätdata
  • utveckling av skript exempelvis för att automatisera olika analyser.
Du kommer att arbeta med kravställning mot sol- och vindparker, stora förbrukningsanläggningar eller andra anläggningar som ansluter till kraftsystemet. I rollen ingår även att leda och samordna aktiviteter, vilket innebär att vara ansvarig för ett teknikområde eller genom att leda interna arbetsgrupper. Rollen erbjuder även möjligheter att delta i internationella samarbetsgrupper exempelvis inom ENTSO-E eller CIGRE samt interna eller externa FoU-projekt.

Till följd av energiomställningen genomgår kraftsystemet betydande förändringar, vilka kommer påverka elkvaliteten i systemet på olika sätt. Här får du en viktig roll i att upprätthålla god elkvalitet i framtidens kraftsystem genom att genomföra olika typer av analyser och säkerställa att rätt krav ställs på de anläggningar som ansluter till nätet.

Du kommer att tillhöra enheten Elkvalitet och systemstudier som i dagsläget består av 10 medarbetare. Enheten arbetar med hur kraftsystemet påverkas av en ökad andel kraftelektronik samt de möjligheter och utmaningar detta medför. Enheten arbetar i team utifrån olika ansvars- och kompetensområden samt har många kontaktytor både internt och externt. Vi finns representerade i olika nationella och internationella samarbeten samt som representanter i interna och externa FoU-projekt. Vi har en god sammanhållning och värdesätter respekt mot varandra, nyfikenhet och öppenhet samt lägger stor vikt vid att utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.

Om dig

Då rollen innebär att du kommer att samarbeta både internt och med externa aktörer söker vi dig som arbetar bra med andra. Du anpassar dig och hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Du har förmågan att organisera och planera ditt arbete samt slutför det som påbörjats och håller deadlines. Du arbetar ambitiöst för att nå målen och gör det som krävs för ett gott resultat. I rollen kommer du bland annat planera och genomföra olika typer av analyser inom elkvalitetsområdet, därför är det viktigt att du har förmågan att se logik och samband i komplex information. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare söker vi dig som har högskole- eller civilingenjörsexamen som Svenska kraftnät bedömer relevant för tjänsten som exempelvis elkraft, elektroteknik, teknisk fysik eller energiteknik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du:
  • teoretiskt eller praktiskt förvärvad kunskap om elkvalitetsstudier eller analys av mätdata
  • god förståelse av kraftsystemet och dess ingående anläggningar
  • erfarenhet av programmering i exempelvis Python eller Matlab
  • goda kunskaper i tal och skrift på engelska samt kunskaper tillräckliga för att kunna uttrycka och ta till dig av information i tal och skrift på svenska.
Vi ser det som meriterande om du har:
  • flerårig erfarenhet av signalbehandling och analys av mätdata
  • gedigen kunskap om modellering av olika komponenter exempelvis transformatorer, kablar eller omriktare i verktyg som PSS/E, PowerFactory, PSCAD, Matlab/Simulink eller liknande
  • god kunskap om relevanta standarder och föreskrifter som exempelvis IEC 61000-3-6, IEC 61000-4-30, samt EIFS 2023:3.
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Luleå, Sollefteå, Sundsvall eller Västerås
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Resor kan förekomma i tjänsten, några gånger per år
  • Sista ansökningsdag 23 augusti 2024. Vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
  • Tjänsten avser en tillsvidareanställning men provanställning kan komma att bli aktuellt.
Kontakta gärna rekryterande chef Oscar Lennerhag, tel. nr. 010-350 94 28 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm. Under semestertider nås vi på mail och svarstiden kan vara något längre än vanligt. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 87 72 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
23 augusti 2024 (36 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.