Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Analytiker inom elmarknad- och samhällsekonomiska analyser

Publiceringsdatum
15 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu analytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen kommer du både självständigt och tillsammans med dina kollegor delta i framtagandet av kortsiktiga- och långsiktiga elmarknadscenarier. Du kommer att utföra analyser av den svenska, nordiska och europeiska elmarknaden, till exempel för att identifiera framtida överföringsbehov och utvärdera framtida effekttillräcklighet. Rollen innebär även att:
  • genomföra analyser med elmarknadsmodeller
  • utveckla och underhålla verktyg, modeller och analysmetoder
  • genomföra samhällsekonomiska analyser av nät- och systemåtgärder
  • delta i relevanta arbetsgrupper på svensk, nordisk och europeisk nivå
  • bearbeta och analysera simuleringsresultat i syfte att dra slutsatser om elsystemets framtida utveckling.
Här får du bidra till enhetens uppdrag och utveckla enhetens verksamhet genom att exempelvis utveckla modeller och hur vi använder dem, samt utveckla verktyg och analysmetoder då analyserna blir allt mer komplexa och krävande.

Du kommer att få möjlighet att arbeta både nationellt och europeiskt i frågorna och bidra till Svenska kraftnäts arbete med att bygga ut transmissionsnätet och utforma elmarknaden. Du kommer även ha möjlighet att forma hur energiomställningen och andra omvärldsfaktorer ska beaktas i modeller och analyser för att på bästa sätt säkerställa att kraftsystemet är väl rustat för att möta framtiden.

Här får du arbeta och utbyta erfarenheter med kollegor som verkat länge inom branschen. Det finns även stora möjligheter att påverka rollens inriktning och din egen utveckling efter din kompetens och dina intressen.

Du kommer att tillhöra enhet Elmarknadsanalys som består av 17 medarbetare. Vi har en god sammanhållning och vi värdesätter respekt mot varandra, nyfikenhet, öppenhet och att visa varandra omsorg. Enheten arbetar med den långsiktiga utvecklingen av kraftsystemet och har som uppdrag att utarbeta, simulera och analysera framtidsscenarier i elmarknadsmodeller samt utföra samhällsekonomiska analyser för transmissionsnätsinvesteringar.

Om dig

Då rollen innebär att du kommer att samarbeta både internt och externt söker vi dig som arbetar bra tillsammans med andra. Du anpassar dig och hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Du arbetar ambitiöst för att nå målen och gör det som krävs för ett gott resultat. I rollen kommer du att utföra flera olika analyser, och då analyserna blir allt mer komplexa är det viktigt att du har förmågan att se logik och samband i komplex information. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare har du examen som civilingenjör, teknisk doktor eller motsvarande inom elkraft, teknisk fysik, energisystem, elektroteknik, informationsteknik eller annan inriktning som Svenska kraftnät bedömer relevant. Du kan också förvärvat motsvarande kompetens på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer som likvärdig. Vidare har du:
  • god förståelse av elmarknaden och elkraftsystem
  • erfarenhet av kvantitativa analyser av elkraftsystem, energisystem eller inom liknande områden
  • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.
Det är meriterande om du har:
  • erfarenhet av elmarknadsmodellering med BID3, EMPS eller andra motsvarande elmarknadsmodeller
  • erfarenhet av nätmodellering exempelvis med PSS/E eller motsvarande verktyg
  • förståelse för kapacitetstilldelningsmetodiken på elmarknaden (flow based) och hur prisbildningen fungerar
  • erfarenhet från arbete med samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar
  • erfarenhet av programmering i Python, VBA eller motsvarande verktyg.
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Västerås, Göteborg, Luleå, Sundsvall eller Sollefteå
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Resor inom främst Norden och Europa kan bli aktuellt
  • Sista ansökningsdag 26 augusti 2024. Vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
  • Tjänsten avser en tillsvidareanställning men provanställning kan komma att bli aktuellt.
Kontakta gärna rekryterande chef Erik Böhlmark, tel. nr. 010-475 86 14 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm. Under semestertider nås vi på mail och svarstiden kan vara något längre än vanligt. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 87 72 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
26 augusti 2024 (39 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.