Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Kraftsystemingenjör

Publiceringsdatum
11 juli 2024
Antal tjänster
4
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Beslutsstöd inom division System söker vi nu både juniora och seniora kraftsystemingenjörer som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsterna

Avdelning Beslutsstöd består av sex enheter. Vi söker nu flera kraftsystemingenjörer till enheterna Kraftsystemstöd och Driftsystemstöd som ansvarar för att utveckla och underhålla beslutsstöd för systemdivisionens kärnprocesser kopplat till övervakning & optimering av kraftsystemets drift. Det innebär dagligt operativt underhåll samt kort- och långsiktig utveckling av SCADA & Energy Management System (EMS) applikationer och övrig optimeringsfunktionalitet.

Enheten Kraftsystemstöd har i dagsläget 15 medarbetare och enheten Driftsystemstöd 25 medarbetare med varierande bakgrund, ålder och kön. Gruppen innehar en bred kompetens och innefattar olika roller såsom produktägare, produktspecialister, förvaltnings- och utvecklingsledare och verksamhetsarkitekter.

I rollen som kraftsystemingenjör kommer du att få utföra dagligt underhåll och arbete med att hålla igång applikationer och konfiguration såsom beräkningar, larm och bilder som används för drift av kraftsystemet. Du leder felsökning och utredningar samt agerar support och stöd till verksamheten. Du får även delta i förbättrings- och utvecklingsarbete av nuvarande och nya applikationer samt bidra till utveckling av teamets arbetsrutiner och processer.

Vi erbjuder en dynamisk arbetsplats där det händer mycket och du får stora möjligheter att utveckla dina kunskaper om det nordiska kraftsystemet. Du bidrar tack vare det nära samarbetet med Svenska kraftnäts kontrollrum till att vi alltid håller Sverige lysande samtidigt som vi ställer om energisystemet. Här får du ett unikt perspektiv på kraftsystemet och får möjlighet att fördjupa dig i tekniska lösningar, informationshantering och nya digitala lösningar för kraftsystemets bästa.

Om dig

Då tjänsten innebär många kontaktytor söker vi dig som har en god samarbetsförmåga och skapar goda relationer. Du är flexibel och anpassningsbar, vilket gör att du kan hitta lösningar för att nå gemensamma mål. Med din starka organisatoriska förmåga kan du planera och strukturera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du är dessutom analytisk och kan hantera komplexa frågor.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare har du teknisk civilingenjörsexamen eller masterexamen från universitet eller högskola inom IT, elkraft eller energisystem, alternativt motsvarande utbildning eller arbetslivserfarenhet som Svenska kraftnät bedömer likvärdigt. Du har genom utbildning eller arbetslivserfarenhet förvärvat kunskap inom elkraft eller SCADA system. Dina kunskaper i svenska och engelska är god i både tal och skrift.

För rollen som senior kraftsystemingenjör ser vi att du har flerårig arbetslivserfarenhet inom elkraft alternativt SCADA system.

Det är meriterande om du har erfarenhet av en eller flera av följande områden:
  • arbetslivserfarenhet inom elkraft eller energisystem
  • SCADA/EMS eller SCADA/DMS-system
  • modellering av kraftsystemet med hjälp av CIM och särskilt CGMES
  • kraftsystemanalys med beräkningsverktyg såsom PSS/E, PowerFactory och Neplan
  • programmeringskunskaper, t.ex. C/C++, Python, SQL, Java och Shellscripting i Linux
Bra att veta
  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
  • Beredskap ingår inte i tjänsten idag men kan bli aktuellt i framtiden
  • Resor kan förekomma några dagar per år
  • Sista ansökningsdag 19 augusti 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan. Vi behandlar ansökningar efter avslutad annonsering
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning
Vid frågor kontakta gärna rekryterande chefer Stefan Jakélius och Taren Bergenlid, alternativt ansvarig rekryterare Linda Mattsson. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 84 72 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 94. Under semestertider nås vi lättast per mail och svarstiden kan vara något längre än vanligt, e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
19 augusti 2024 (32 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.