Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Avdelningschef Stationsteknik

Publiceringsdatum
05 juli 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Avdelningschef erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb, där du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige!

Om tjänsten

Avdelning Stationsteknik har det övergripande ansvaret för den tekniska utformningen av Svenska kraftnäts stationsanläggningar. Inom avdelningen drivs och koordineras division Näts tekniska utveckling avseende stationer och initiativ för digital innovation. Avdelningen tillhandahåller specialistkompetens till både förvaltnings- och projektverksamheten.

Avdelningen består av sju enheter och ungefär 130 tjänster samt ett större antal konsulter. Avdelningen planeras att utökas för att möta det stora uppdraget verksamheten står inför. Som avdelningschef blir du direkt chef över sju enhetschefer och rapporterar själv till divisionschefen.

Som Avdelningschef driver du tillsammans med avdelningens ledningsgrupp utvecklingen av avdelningen utifrån divisionens och verkets övergripande strategi och mål, samt utvecklar avdelningens roll och funktion inom divisionen och Svenska kraftnät. Du stödjer och coachar enhetscheferna i utvecklingen av deras verksamhetsområden, ledarskap och kultur. I rollen som avdelningschef ingår även samverkan med externa parter såsom entreprenörer och regionnätsägare.

Verksamhetsutveckling och strategiarbete ingår som en viktig del i rollen då nya arbetssätt och fokus på ledtidsförkortning och effektivisering krävs för att hantera den höga tillväxttakten.

Om dig

I rollen som Avdelningschef behöver du kunna arbeta resultatorienterat, utforskande och värderande för att uppnå de mål som sätts upp. Du kommer också behöva skapa och nyttja olika typer av relationer, både internt som externt, för att på bästa sätt kunna stötta din avdelning. Vi är inne i en hög förändringstakt vilket gör att du på ett lugnt och stabilt sätt måste kunna hantera eventuella hastiga förändringar som sker. Som avdelningschef är du kulturbärare och verkar för en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Du kommer in till öppna och trevliga enheter där vi alla är ansvariga för att bygga vidare på den fina kultur som redan råder.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har en Civilingenjörsexamen inom relevant ämnesområde, exempelvis inom energiteknik, elkraftteknik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer likvärdig. Vidare har du:
 • dokumenterad chefserfarenhet med resultat- och personalansvar
 • erfarenhet av att leda andra chefer
 • ämneskunskap inom området elkraftteknik
 • drivit och implementerat förändringsarbeten framgångsrikt och att strategiskt utvecklat en organisation
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift, både på svenska och engelska
Vi ser det som meriterande om du har:
 • god erfarenhet av arbete med projekt och/eller byggnation inom ämnesområdet
 • erfarenhet från nätägare, leverantör- eller entreprenörbranschen
 • erfarenhet av att leda teknisk kravställning inom energibranschen med hög fokus på personsäkerhet, driftsäkerhet och livscykelkostnad
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad på något av våra kontor i Sundbyberg eller Västerås.
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer i denna tjänst.
 • Sista ansökningsdag är 14 augusti 2024. Vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning.
 • I denna rekryteringsprocess tillämpas tester.
I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Sophie Berg, tel. nr. 0704 04 56 44 eller via e-post sophie.berg@avancos.se. För frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta Per Eckemark på 010-475 8008 eller per.eckemark@svk.se. För frågor kring rekryteringsprocessen går det bra att kontakta ansvarig rekryterare Carl Isaksson på carl.isaksson@svk.se. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
14 augusti 2024 (20 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.