Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Enhetschef Kabelteknik och installation

Publiceringsdatum
20 juni 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Enhetschef erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb, där du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Hos oss på division Nät får du vara med att bygga ut och underhålla transmissionsnätet. För att möta samhällets behov behöver vi bygga 30 mil ledningar och driftsätta 20 stationer per år. Ansök idag och få chansen att vara med och lysa upp Sverige!

Om tjänsten

I rollen som chef för enheten Kabelteknik och installation ansvarar du för att enheten uppnår uppsatta mål och resultat genom att leda och utveckla såväl personal som verksamhet. Enheten är en del av avdelning Ledningsteknik som arbetar med teknisk utformning, kravställning och utveckling av Svenska kraftnäts kraftkablar och luftledningar.

Enheten Kabelteknik och installation ansvarar för den tekniska utformningen, installationen och utvecklingen av kabelsystem och kabelövervakningssystem samt kablars systemegenskaper i transmissionsnätet (230 kV och uppåt). Enheten försörjer både projektverksamheten och anläggningsförvaltning med teknisk expertis.

Utöver det kabeltekniska ligger en stor del av ansvaret för Svenska kraftnäts marina verksamhet på enheten. Detta tvärfunktionella arbete drivs genom ett team som består av medarbetare på enheten men också av medarbetare från andra delar av organisationen. Teamet har ansvar för att leda arbetet inom det marina området t.ex. ta fram relevanta processer och arbetssätt, ta fram styrdokument samt identifiera organisationens behov inom marin verksamhet. På enheten Kabelteknik arbetar idag 10 ingenjörer och omkring 5 resurskonsulter.

I rollen som enhetschef ingår bland annat att:
 • leda och stötta teknikspecialister i deras arbete, vilket inkluderar att tidvis agera bollplank samt aktivt skapa rätt förutsättningar för gruppen att lyckas
 • resurshantera och leda resurskonsulter och konsultuppdrag
 • leda strategiskt arbete såsom målnedbrytning, målformulering, implementering, uppföljning och teknikutveckling
 • bidra till att skapa förutsättningar för god kontakt med branschen och externa intressenter
 • söka ett helhetsperspektiv även utanför enhetens ansvarsområde genom att utveckla och skapa tvärfunktionella arbetssätt gentemot enhetens intressenter och gränssnitt
Både enheten och sakområdena är expanderande och att bidra till verksamhetsutveckling och att bygga högpresterande team och kultur under tillväxt är en viktig del av rollen. Här finns möjligheter att göra stordåd genom att förenkla och tydliggöra kravställning för att bli en attraktiv beställare samt att utveckla tekniken i våra anläggningar för samtidens krav. Du kommer vara delaktig i avdelningens ledningsgrupp och rapportera till avdelningschef Ledningsteknik.

Om dig

För att trivas i rollen ser vi att du är samarbetsorienterad och har lätt för att anpassa dig och hitta lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Du har en bra helhetssyn och jobbar tillsammans med ditt team för att tillsammans driva enhetens och Svenska kraftnäts intressen framåt. Du är bra på att sätta upp mål för dig själv och andra och du arbetar ambitiöst för att nå dessa mål tillsammans med ditt team. För att bli framgångsrik i den här rollen är du hänsynstagande och har lätt för att sätta dig in i andras situation. Du är uppmärksam och tillgänglig för dina medarbetares behov. Som person är du stabil och bibehåller ett gott humör även vid press och motgångar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har en Civilingenjörsexamen inom maskinteknik, samhällsbyggnad, elektroteknik, energiteknik, teknisk fysik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer likvärdig. Vidare har du:
 • flerårig chefserfarenhet med resultat- och personalansvar
 • erfarenhet av att leda en teknisk verksamhet med ingenjörer
 • erfarenhet av arbete i organisationer som hanterar stora infrastrukturprojekt eller komplexa projekt
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift, både på svenska och engelska
Vi ser det som meriterande om du har:
 • kompetens inom elkraft och erfarenhet från elbranschen
 • erfarenhet inom något av för enheten relevanta områden såsom teknisk kabeldesign eller installationsteknik för högspänningskablar
 • erfarenhet av installationsprojekt offshore
 • erfarenhet av arbete inom statlig verksamhet
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg och Västerås
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Resor förekommer i denna tjänst
 • Sista ansökningsdag 5 augusti 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan
 • Tjänsten är en tillvidareanställning
 • I denna rekryteringsprocess tillämpas tester
I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Sophie Berg, tel. nr. 0704 04 56 44 eller via e-post sophie.berg@avancos.se. Rekryterande chef är Amelie Fürst, tel. 0761 18 39 77 och ansvarig rekryterare Carl Isaksson, tel. nr. 010-489 20 28. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
05 augusti 2024 (11 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.