Söka jobb

Här är utbildningarna som leder till jobb

Funderar du på att utbilda dig men vill vara säker på att det leder till jobb? Enligt SCB:s arbetskraftsbarometer är vård- och ingenjörsutbildningar hett eftertraktade på arbetsmarknaden, både nu och flera år framöver.

Vi går mot en lågkonjunktur vilket historiskt har lett till att många söker sig till studier på högskola och universitet. Är du en av dom som funderar på att studera till hösten kanske du funderar på vilka yrken som har goda chanser till anställning? Varje år genomför Statistiskmyndigheten SCB en arbetskraftsbarometer där de frågar arbetsgivare hur deras behov av utbildad arbetskraft ser ut. Den ger oss insikt i vilka utbildningar som leder till jobb framöver.

Brist på nyexade inom vårdyrken

Inom hälso- och sjukvårdsbranschen är efterfrågan på utbildad personal stor. De största yrkesgrupperna är undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Men det finns också flera mer specialiserade roller där arbetsutsikterna ser särskilt goda ut. Arbetsgivarna rapporterar särskild brist på

  • röntgensjuksköterskor
  • specialistsjuksköterskor inom psykiatrisk vård
  • tandhygienister
  • sjuksköterskor med grundutbildning.

Stort behov av högskole- och civilingenjörer på sikt

Högskole- eller civilingenjör är utbildningar som ofta anses som trygga val för dig som vill vara säker på jobb efter utbildningens slut. Möjligheterna är väldigt stora på arbetsmarknaden eftersom ingenjörer finns inom de flesta sektorer och i en mängd olika roller. Inom branschen teknik och tillverkning tror arbetsgivarna att de på sikt har stort behov av ingenjörer utbildade inom - teknisk fysik - maskin- fordons och farkostteknik - energi- och elektroteknik.

Källa: SCB:s arbetskraftsbarometer

Liknande Artiklar