Söka jobb

6 intressanta jobb inom ekonomi

Om du undrar vilka jobbmöjligheter som finns inom ekonomi har du hamnat rätt. Oavsett om du precis ska ge dig ut i arbetslivet eller är sugen på att byta bana finns det ett stort utbud av intressanta och utvecklande jobb att söka. Här listar vi 6 jobb för dig som vill jobba med ekonomi.

Vad innebär det att jobba inom ekonomi?

Ett jobb inom ekonomi kan se väldigt olika ut, beroende på vilken sektor, bransch eller företag du söker till. Att arbeta med ekonomi behöver heller inte alltid innebära att du hanterar och utvärderar pengar och inkomst. Det kan även handla om resurser, personal och verksamhetskapacitet. Gemensamt för jobb inom ekonomi är att du trivs med att jobba analytiskt, agera rådgivare samt är duktig på att utvärdera och hantera komplex information.

Vilka kompetenser krävs för att få jobb inom ekonomi?

För de flesta jobb inom ekonomi krävs minst en högskoleutbildning, men en del ekonomer kan även samla på sig arbetslivserfarenhet genom att jobba som ekonomiassistent. Utöver en utbildning efterfrågas ofta goda datakunskaper samt god språkkunskap inom både svenska och engelska, men detta kan såklart variera beroende på vilket företag du söker dig till.

6 jobb för dig som är intresserad av ekonomi

Civilekonom

Som civilekonom kan du jobba inom de flesta branscher och ha varierande arbetsområden, från marknadsföring och försäljning till budgetering och redovisning. Med en examen och bakgrund inom civilekonomi har du även goda chanser att inom civilekonomi har du även goda chanser att få någon form av chefsjobb.

Redovisningskonsult

I rollen som redovisningskonsult tillhandahåller du redovisnings- och bokföringstjänster så som inkomstdeklaration, löneredovisning eller bokslutsunderlag till företag. Beroende på den inriktning du väljer kan du även agera bollplank i till exempel strategi- och hållbarhetsfrågor.

Ekonomisk rådgivare

Att jobba som ekonomisk rådgivare innebär olika saker beroende på om du jobbar som till exempel privat rådgivare, bank- och försäkringsrådgivare eller konsult. Gemensamt för de flesta roller är att du förväntas komma med insikter och stöttning i frågor som rör tillväxt och försäljning.

Miljöekonom

Som miljöekonom är du intresserad av samspelet mellan näringslivet och miljö och jobbar därför ofta med frågor som handlar om hållbarhet. Det kan bland annat innebära att analysera verksamheter och ta fram förslag på hur företag kan minska sin miljöpåverkan på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Account manager

Det huvudsakliga fokuset för en account manager är att bidra till en ökad tillväxt och försäljning för verksamheten. Det innebär ofta mycket kundkontakt, omvärldsbevakning och måluppföljning. Du drivs helt enkelt av att skapa nya relationer, analysera behov samt ta fram strategier för att öka resultat.

Projektledare

Rollen som projektledare är bred och återfinns i alla branscher, vilket betyder att dina arbetsuppgifter kan se väldigt annorlunda ut. Som projektledare är du spindeln i nätet och har koll på många delar. För att trivas i rollen behöver du gilla att jobba strategiskt och strukturerat för att uppnå utsatta mål, oftast inom en tydlig tidsram.

En röd tråd för jobb inom ekonomi är att det finns ett varierat utbud av olika möjligheter, så oavsett om du vill jobba mer strategiskt eller grotta ner dig i siffror finns det något för dig.

Liknande Artiklar