Söka jobb

5 spännande jobb inom data och IT

För dig som är intresserad av ett jobb inom it finns det många valmöjligheter. Du kan jobba med allt från administration och it-system till programmering och spelutveckling. Här tar vi upp några exempel på spännande roller.

Data och IT, eller informationsteknik som det står för, är en bransch med en mängd olika jobb inom data, teknologi och information. Tack vare den teknologiska framfarten finns mängder av olika jobb för dig som är intresserad av allt från administration och it-system till programmering och spelutveckling. Här listar vi fem spännande jobb inom data och IT för dig som känner dig osäker på vilket jobb som skulle passa dig bäst, eller bara är ute efter inspiration inför ett karriärbyte.

Vad innebär ett jobb inom data och IT?

I takt med den snabba digitala utvecklingen har även data och IT-branschen vuxit och idag finns det flera spännande roller att välja bland. Data och it förr i tiden kanske var förknippat med drift och underhåll av system eller administration. Idag hittar du dock även jobb som IT-säkerhetsansvarig, 3D-grafiker eller webbanalytiker inom databranschen. Ett jobb inom data och IT passar dig som tycker om att grotta ner dig i system, vara projektledare för komplexa projekt, samt att utbilda andra inom ämnet.

Vilken bakgrund och utbildning krävs för ett jobb inom data och IT?

Kraven på utbildning kan variera beroende på vilken roll du är intresserad av. För vissa jobb inom data och IT räcker en gymnasieutbildning med teknikinriktning, medan andra jobb kräver en längre ingenjörsutbildning på universitet. Ofta krävs en god kunskap i engelska då många använder det i projektdokumentation.

5 spännande jobb för dig som är intresserad av data och IT

Spelutvecklare

En spelutvecklare jobbar, precis som namnet avslöjar, med att utveckla och ta fram olika typer av spel. Det kan vara allt från mindre mobilspel till komplexa spel för dator och tv-konsoller. Ditt jobb går ut på att ta ett spel från idé till lansering och du kan välja att rikta in dig på antingen design, grafik eller programmering.

Systemförvaltare

I rollen som systemförvaltare är du ansvarig för driften av olika IT-system. Det innebär att du har koll på de mjukvaror, program och system som ligger till grund för det dagliga arbetet inom ett företag eller en organisation. För att trivas i rollen som systemförvaltare gillar du att ha struktur, vara ordningsam samt ha en pedagogisk förmåga för att kunna hjälpa medarbetare med olika frågor.

IT-säkerhetsansvarig

Som IT-säkerhetsansvarig ligger ditt huvudfokus på att agera rådgivare i frågor som rör informationssäkerhet och potentiella utmaningar kring detta. Jobbet innefattar ofta att du hjälper till att identifiera och utveckla den interna IT-säkerheten på ett företag eller i en verksamhet, har kontakt med potentiella externa leverantörer av nödvändiga tjänster samt hjälper till att utbilda medarbetare inom området.

IT-arkitekt

Ett jobb som IT-arkitekt kan se väldigt olika ut beroende på om du jobbar som infrastruktur-, verksamhets- eller mjukvaruarkitekt. Gemensamt för de olika rollerna är att du jobbar med att utvärdera och förbättra olika IT-lösningar utifrån de behov som finns inom verksamheten.

Programmerare

Även rollen som programmerare kan vara väldigt bred, eller väldigt snäv, beroende på vilken industri du väljer. Som programmerare tycker du om problemlösning, och trivs bäst när du sitter med olika programmeringsspråk så som Java eller C#. Ofta samarbetar du nära systemutvecklare för att verkställa olika mål.

Data och IT-branschen är under ständig utveckling och utbudet av olika roller är stort.

Liknande Artiklar