CV och brev

10 gyllene regler för den perfekta CV-layouten

Hur skapar man egentligen den perfekta CV-layouten? Här bjuder vi på 10 gyllene regler.

1. Begränsa dig till två sidor

Ditt CV ska aldrig vara längre än två sidor, åtminstone inte om du vill att arbetsgivaren ska läsa hela vägen till slutet. Om du inte har särskilt mycket erfarenhet finns det ingen anledning att försöka förlänga ditt CV med irrelevant information. Har du å andra sidan alldeles för mycket att ta med får du vara selektiv och avgöra vilken information som är viktigast.

2. Använd tydliga rubriker

Gör dina rubriker och underrubriker fetstilta eller använd ett större typsnitt. På så vis hjälper du arbetsgivare att snabbt förstå hur du strukturerat ditt CV och de kan enkelt hitta den information de vill ha. Om du vill kan du dessutom inkludera några fetstilta nyckelord i texten så att de blir extra tydliga – men gör det sparsamt.

3. Använd punktlistor

Du kan även förtydliga din struktur genom att använda punktlistor. De gör ditt CV tydligare och mer lättläst, men även här gäller samma regel: använd dem sparsamt.

4. Välj ett lättläst typsnitt

Ditt CV:s innehåll är viktigt – du måste göra allt du kan för att det ska vara lättläst, så att arbetsgivaren orkar läsa så mycket som möjligt. Var konsekvent och använd samma typsnitt i ditt CV som i ditt personliga brev. Och använd helst inte text mindre än 12 punkter. Rubriker kan dock vara större. Kom också ihåg att alla datorer inte känner igen alla typsnitt, så välj ett standardtypsnitt för att vara helt säker på att ditt CV är läsbart – bokstavligt talat. Spara det som en PDF för att vara på säkra sidan.

5. Se till att dina kontaktuppgifter framgår tydligt

Skapa en header med ditt namn, adress och kontaktuppgifter så att de syns högst upp på varje sida. Det ska vara enkelt för arbetsgivare som vill kalla dig till intervju!

6. Välj en stilren design

Undvik att använda för många färger. Texten ska helst vara svart. Söker du jobb som kreatör inom media? Ja då kan du förstås vara mer vågad vad gäller design och färgval.

"Nyckeln till framgång är att vara konsekvent, vad gäller både innehåll och layout. "

7. Använd marginaler

Ställ in luftiga marginaler och se till att de är lika på alla sidor. Alltför stora vita ytor är dock inte bra eftersom de kan skapa ett intryck av att CV:t inte innehåller särskilt mycket.

8. Använd vitt papper (om du behöver skriva ut)

Om du av någon anledning behöver skriva ut ditt CV, använd vanligt vitt papper. Du vill framstå som seriös när du söker jobb, så färgat papper får du spara till ett annat tillfälle.

9. Var konsekvent

Nyckeln till framgång är att vara konsekvent, vad gäller både innehåll och layout. Skriv ut ditt CV innan du skickar in det och kolla att du genomgående har använt samma struktur, rubriker och typsnitt. Kom också ihåg att spegla din CV-design i ditt personliga brev.

10. Överdriv inte

Det här är regeln som gäller över alla andra regler: överdriv inte. Använd inte för många punkter, för många fetstilta ord, för många versaler osv. Här handlar det om sunt förnuft. Se till att ditt CV ser snyggt och prydligt ut och att all information är enkel att hitta.

Liknande Artiklar