På jobbet

Teambuilding vid distansarbete

Att helt ställa om till distansarbete kan vara en prövning, speciellt när man missar all interaktion med sina kollegor. Det är nu man förstår vikten av samtalen vid kaffemaskinen, luncherna i matsalen och de där fysiska mötena i korridorerna.

Hur ska man hantera det här på distans? Oavsett om du arbetar på ett större eller mindre företag så finns det metoder för att få till teamkänslan. Här kommer 6 tips som funkar både i små och stora team och så klart bygger på frivillighet.

  1. Boka upp tillfällen som after work, tre-fika och check-ins med ditt närmaste team via video. Tillfällen där man inte pratar så mycket om jobbet utan mer om livet.
  2. Skapa en egen Googlemaps där kollegorna kan markera vart de bor och vips ser du vilka som bor nära, nu är det bara att boka upp lunchpromenaden och kanske snacka med kollegor du normalt inte pratar med.
  3. Påtvingad rörlighet. Vissa är mer aktiva än andra men oavsett vilket så är det supersmart att boka in fasta tider när man uppmanas att röra på sig. Är det någon som är bra på yoga eller stretch-övningar så kan den personen leda sina kollegor genom en enklare fysisk aktivitet via video.
  4. Skapa grupper som uppmanar till sociala digitala event. Tex. tv- och datorspel online. Det finns även möjlighet att spela brädspel digitalt.
  5. Skapa teman! Kom på ett nytt tema varje vecka där personerna i ditt närmsta team får visa upp saker i kanaler som tex Slack. Teman kan vara; En dold talang, senast lästa bok, favorit-krukväxt, oväntad konst hemma, favoritplats i hemmet osv.
  6. Uppmuntra till kläd-teman som “fancy friday”. Det kan göra gott att folk får klä upp sig lite även om det är för ett videomöte.

Kämpa på!

Liknande Artiklar