Rekrytering

Locka kompetens – erbjud fina förmåner

En stor och framtida utmaning för företagsledare och HR-chefer är att hitta rätt talanger. I vissa branscher är bristen på personal enorm och i pandemins spår har många bytt jobb. Men med rätt förmåner kan du locka stjärnorna – och få dem att stanna.

Idag kräver arbetstagare mer än ett trevligt jobb. Förutom att det ska vara utmanande och med rätt, och gärna hög, lön finns det andra viktigheter innan talangerna signerar anställningsavtal. Pandemin har verkligen fått oss att se över våra yrkesval och vad vår arbetsgivare egentligen erbjuder. För att locka kompetens krävs det alltså något mer – det där extra.

Värt att tänka på är att förmåner är alla former av ersättning för arbete som du ger anställda i annat än lön. Du som arbetsgivare betalar helt enkelt en privat kostnad åt en anställd. Vad gäller skatt är huvudregeln då att en förmån är skattepliktig om det inte reglerats att den är skattefri. Här ska du informera dina anställda i anställningsavtalet om villkoren för förmånerna, när och hur de ska betalas ut.

Om fri bil, parkeringsplats och subventionerade måltider hör till de vanliga förmånerna finns det andra som kan sticka ut lite extra. Vad sägs om:

1. Träna mer på arbetstid

Förebygg ohälsa genom tid för hälsa. Varför inte låta medarbetarna träna på arbetstid, mer än en friskvårdstimme i veckan? Hälsa på arbetsschemat kan bidra till mindre sjukfrånvaro. Om ni dessutom gör det tillsammans bygger ni ett starkt team – både mentalt och fysiskt.

2. 100 procent betald föräldraledighet

På sistone har flera svenska arbetsgivare premierat föräldralediga genom att ge dem full betald föräldraledighet. Bland dessa syns tv-bolaget Allente och teknikbolaget ABB, som ger denna möjlighet i sex respektive tre månader. Detta har techjättar som Netflix och Google redan varit tidiga med.

3. Hjälp att bli gravid

Ja, det finns företag som erbjuder sina anställda provrörsbefruktning, alltså IVF-behandling, mot bruttolöneavdrag. Detta innebär att medarbetaren sparar minst 30 procent av kostnaden vilket blir ett gäng tusenlappar.

4. Special-förskola för kidsen

När facktidningen Vision frågar sina medlemmar om önskvärda förmåner svarar flera att de hade velat ha en förskola kopplad till arbetsplatsen. Eller barnpassning! Allt för att underlätta det svårlagda vardagspusslet.

5. Upplev världen

Airbnb har tidigare gett sina anställda 2 000 dollar att lägga på en resa i världen. Boendet har såklart skett via företaget. Kanske något att erbjuda när pandemin förhoppningsvis är över? Kan ju med fördel göras till en gemensam team-grej.

6. Finstädat där hemma

När tidningen Chef undersökte dröm-förmåner svarade fyra av tio läsare hushållsnära tjänster som jobbförmån. Tänk dig att alltid få hemmet städat som en härlig bonus på fredagseftermiddagen! Svårt att säga upp den vanan?

7. Sjukbesök på arbetstid

Många anställda tycker att det är jobbigt att pussla ihop besök hos tandläkare, optiker, läkare, gynekolog och annat viktigt. Här kan en arbetsgivare helt klart underlätta genom att låta dessa besök ske på arbetstid.

8. Nya kunskaper

Kompetensutveckling kan låta som något gammalt att erbjuda, men är ändå alltid viktigt. Här måste du som arbetsgivare också uppmuntra och sätta av faktisk tid för att alla på jobbet ska ha utrymme för det annars blir det sällan av.

9. Privatekonomiska tips

Apropå nya lärdomar, så är smarta råd kring privatekonomin aldrig fel. Hur kan du trygga upp så att du har framtida, lyckliga pensionärer bland dina medarbetare? Jo, genom rätt kunskap! Pensionen är exempelvis något som de flesta vanligtvis ska sätta sig in i på fritiden – vilket sällan prioriteras. Hjälp dem få koll via jobbet!

10. Flexibla dagar

Och så den största bristvaran av alla – tid. En enkel förmån är därför att erbjuda otroligt flexibla arbetsdagar. Låt dina anställda få lugna morgnar, färre möten, arbeta var de vill, slippa stirra sig blinda på en klocka och helt enkelt ha det lite mer chill.Fakta: Skatteregler kring förmåner

Om arbetsgivaren betalar en privat kostnad för sin anställda är det en förmån och något den anställda ska betala skatt för. Förmånen värderas normalt till sitt marknadsvärde men ibland värderas den utifrån en schablon. Vissa förmåner är skattefria, exempelvis personalvård, motion och friskvård.

Text: Maja-Stina Skarstedt

Liknande Artiklar