På jobbet

Jobba hemifrån - så här gör du

Just nu befinner sig Sverige i en alldeles speciell situation. Många företag har beslutat att skicka hem sin personal för att jobba hemifrån, men det är inte helt enkelt, är man inte van kan det bli en rejäl utmaning. Här kommer några tips på hur blir mest effektiv och får till rätt balans mellan jobb och fritid.

Skapa en arbetsplats

Se till att du har en arbetsplats någonstans i ditt hem. Har du inget skrivbord kan du avse plats på matbordet, eller var lite kreativ och ta sängbordet och ställ en bit bort och ta dit en stol. Har du plats hemma så kolla på Blocket efter ett lämpligt bord och kanske en skönare stol och anordna en arbetsplats någonstans där du kan få lite lugn.

Är din partner också hemma?

Om ni båda deltar i videomöten kan det bli tufft att sitta i samma rum, försök dela på er och kanske byta arbetsplats med varandra vid lunch för lite variation.

Inför rutiner

Hur gör du en vanlig arbetsdag, försök göra samma även fast du arbetar hemifrån. Gå upp tidigt, duscha, ät frukost och klä på dig. Ta pauser där du rör på dig som att gå till köket och dricka vatten. Brukar ni har fikapauser på jobbet, försök ordna det genom videolösningar så ni kan mötas med en kopp kaffe i handen och prata om högt och lågt. Glöm inte bort att ta din lunchpaus, det innebär att du ser till att ordna ett mål varm mat och lämnar skärmen under en längre tid. Jobba inte heller senare än du normalt gör.

Glöm inte röra på er

Många gym har stängt, eller kommer stänga, vilket leder till att vi blir mer stillasittande än vanligt. När vi dessutom inte tar oss till vår arbetsplats eller ut på lunch ja då missar vi många steg. Försök ta en promenad på morgonen och/eller vid lunch. Kanske har du grannar, vänner eller kollegor hyfsat nära som du kan möta upp för en promenad? Andas in frisk luft och om det är sol - grattis!

Har du personalansvar?

Är du en ledare med personalansvar? Se till att checka av med dina anställda på daglig basis. Hur du gör det varierar beroende på hur många du ansvarar för. Videosamtal är att rekommendera och då finns tjänster som Google Hangout, Whereby och många andra. Just ditt bolag kanske har något internt system som passar bättre. I vissa fall kan det räcka med ett sms eller om ni har någon chat-tjänst som Slack.

Det absolut viktigaste är att lyssna på Folkhälsomyndigheten och vad ditt företag kommunicerar. Håll koll på interna kanaler!

Liknande Artiklar