På jobbet

5 tips till bättre videomöten

Nu när många sitter hemma och arbetar ökar också behovet av videomöten. Är man inte van kan det kännas onaturligt och svårt att veta hur man ska bete sig. Här kommer 5 tips du kan tänka på under dina videomöten framöver.

  1. Tänk på att sitta i ett rum som har bra belysning. Gärna naturligt ljus från ett fönster men komplettera med även med lampor. Tänk på att fönstret inte ska vara bakom dig för då kommer du bara synas som en svart skugga, bäst är om ljuset kommer framifrån och kan förstärkas av en taklampa.

  2. Se till att ha ett bra ljud. Om du har en relativt ny dator brukar både högtalare och mikrofon vara tillräckliga men det det kan bli ännu bättre om du använder ett headset. För det första blir mikrofonen bättre och du slipper eventuellt eko. Du hör också bättre vad andra säger, speciellt om du har familjen hemma samtidigt, som stökar i bakgrunden. Och du, glöm inte att använda ”mute” när du inte talar för att inte störa andra.

  3. Nära men inte för nära! Sitt vid datorn så att du syns från axlarna och upp. Är du för nära blir det lite för personligt och för långt bort kan kännas lite frånvarande. Sitter du vid datorn som du normalt gör när du skriver så blir det oftast perfekt.

  4. Rent och prydligt. Det är förståeligt om du inte har ett kontor hemma med vita väggar och minimalt med inredning. Det är också förståeligt att du har familj som också är hemma och som finns i din omedelbara närhet. Men försök hitta ett litet hörn i ditt hem där det är hyfsat rent från prylar så du är i fokus och inte stöket bakom.

  5. Klä dig bekvämt men hel och ren. Ingen vill se sina kollegor i pyjamas eller morgonrock, men det finns heller ingen anledning att ta på skjorta och slips eller klänning.

Liknande Artiklar