På jobbet
Att variera mellan hemmakontor och arbetsplatsen kan vara fördelaktigt för både motivationen som för koncentrationen. Vi listar vilka rutiner du kan ta med dig hemifrån till din arbetsplats.
Att jobba hemifrån är mer effektivt, har studier visat. Enligt en studie gjord av ekonomiprofessor Nicholas Bloom ökar effektiviteten med 13 procent där hemma – nästan en hel arbetsdag! Så om du har möjlighet, variera dagarna och lägg dina fokusdagar på den plats där du faktiskt kan fokusera som bäst.
Är du en av alla som fick in bra pauser med lite stretch och gympa där hemma? Sluta inte med det! Det kan kännas kymigt att köra yoga-hunden bland kollegornas kontorsstolar, men kanske är det äntligen dags att få till en pausstudio eller ett yogarum på jobbet? Om inte annat en lunchpromenad? Eller till och med en walk-and-talk utan skärm emellan?
Du har självklart haft kollegor och chefer att förhålla dig till även på hemmakontoret, men du har säkerligen haft större möjlighet att själv styra din tid och dag. Fortsätt med det. Låt inte oklara spontanmöten eller andras scheman strukturera alla dina dagar bara för att ni numera sitter i samma rum.
Vidare på samma tema svarar majoriteten av 150 personer i en förstudie gjord vid Mälardalens Högskola att produktiviteten ökat vid hemarbete under pandemin. Många vittnar om färre och mer effektiva möten.
Så var ärlig mot dig själv, och andra, om vilka sammankomster du faktiskt tycker behövs och inte.
Många har älskat att slippa pendlingspanik, familjepussel och att pricka in exakta tider på jobbet. Det flexibla schemat har varit anti-stress-välgörande. Kolla med din chef om flexibla tider funkar.
Precis som att hemamkontoret inte var för alla, är inte kontorslanskapet det heller. En del kollegor arbetar helt klart bättre på hemmaplan. Men när vi nu ses oftare på en gemensam arbetsplats är det ändå viktigt att värdera allas jobb lika mycket – oavsett var arbetet utförs. Stå på dig för dina rättigheter att flexa samt försök ha förståelse för andra som kanske föredrar att arbeta hemifrån eller på plats oftare än du.
Har du ibland känt dig som en teknisk guru när du på kort tid lärt dig digital teknik som du inte visste fanns? Släpp inte på dina nyvunna tekniska och digitala kompetenser utan utveckla dessa vidare. Framtids- och techgurun Kevin Kelly menar att den viktigaste talangen nuförtiden och framöver är förmågan att kunna lära sig nya saker snabbt. Så håll fortsatt koll på ljud, ljus och rätt inställningar.