På jobbet

Att gå från kollega till chef

Det är mångas dröm att avancera inom företaget man jobbar på, men det är inte alltid en dans på rosor att plötsligt bli kompisarnas chef. Avundsjuka, maktkamp och felaktiga förväntningar kan ställa till det. Läs våra tips och få en flygande start i din nya roll!

Ni brukade alltid skoja och skratta i lunchrummet, men plötsligt märker du hur de andra smitit iväg utan att fråga dig. Torsdags-AW:n är flyttad men ingen har berättat det för dig. Det hjärtliga gnabbandet har bytts ut mot vänliga men stela leenden. Du har gått från kollega till chef och hur roligt det än är för karriären kan det ändå vara en svår övergång. Angela Alvarez gick från koordinator till regionchef på ett tidigare arbete. Hon tycker inte att det behöver vara så dramatiskt, men har ändå några ord på vägen till den som ska göra samma resa.

Acceptera förändringen

Makt och hierarkier påverkar våra relationer. Går det att ha samma relation med kollegorna när man plötsligt blivit deras chef?

– Det korta och realistiska svaret är, nej, säger Angela. I rollen som chef förväntas du ha ett neutralt och likartat förhållande till alla anställda och det får inte finnas minsta misstanke om favorisering eller det motsatta. För att överhuvudtaget ha en chans att få förtroende som chef måste man vara beredd att syna relationerna i sömmarna och våga ta ett kliv tillbaka för att skapa en sund distans. Det handlar inte om att avskärma sig men att vara mycket mer medveten om hur och till vilka man ger sin uppmärksamhet. Kort sagt: acceptera förändringen och försök hitta dig själv i din nya roll.

Bygg upp relationen på nytt

De måste lära känna dig som chef och du måste lära känna dem som anställda istället för som kollegor. Var engagerad, sätt dig in i deras rollbeskrivningar, mål och kompetenser. Det är inte bara viktigt för era relationer sinsemellan, utan även för att du ska kunna prestera som chef.

Gå inte i “jag är skön”-fällan

Det är lätt hänt att man överkompenserar i sin nya roll. Man vill vara skön och låter folk gå hem tidigare, ta luncher på flera timmar och missa deadlines. Allt för att man inte vill vara den där trista typen som säger till. Men du är inte anställd för att vara skön utan för att ibland faktiskt vara den trista typen som säger till. Ingen kommer respektera dig om de märker att du inte har några regler. – Kommunikation är viktigt för att undvika onödiga klavertramp, säger Angela. Säg som det är! Du har fått en ny funktion på företaget och saker och ting kommer förändras. Alla förändringar är en liten sorgeprocess i sig så välkomna medarbetarna att lufta sina farhågor och var noga med att vara ärlig i din respons. Och försök hitta chefskollegor i andra forum där du kan få stöd och chans att ventilera, att vara chef behöver inte vara en Robinson Crusoe-situation på den öde ansvarsön.

Stort lycka till med nästa steg i din karriär!

Liknande Artiklar