Söka jobb

Drömmer du om att byta jobb – så tar du steget

Finns det ett bättre jobb för dig där ute någonstans? Har tankarna börjat vandra dit så är svaret förmodligen ja. Men att våga ta steget och byta är lättare sagt än gjort. Här har vi listat några tips för att komma igång.

Förändringar, stora som små, är ingen lätt sak. Att lämna det trygga och invanda för att slänga sig ut i det nya och okända är jobbigt och ibland skrämmande. Därför undviker många av oss det, trots att vi vet att det är precis vad vi behöver göra för nå våra mål.

Här får du några enkla tips på hur du ska tänka för att förvandla jobbdrömmen till drömjobbet.

1. Det skadar inte att söka

Att söka ett jobb, eller till och med gå på intervju, betyder inte att du måste byta. Att ge sig in i en ansökningsprocess är lika mycket ditt tillfälle att ta reda på om det är en roll och en arbetsplats som passar dig, som för arbetsgivaren att undersöka om du passar för rollen. Får du jobbet är det upp till dig att sen avgöra om du tycker det är värt att lämna ditt nuvarande arbete för. Får du det inte så har du heller inte förlorat något på det.

Du som är rädd för att din chef ska få reda det kan lugna dig med att en seriös arbetsgivare har skyldighet att hantera informationen på ett snyggt och professionellt sätt.

Hitta drömjobbet

Sök bland 9000 annonser i hela Sverige.

Till jobbannonserna

2. Du lämnar ingen i sticket

Många som är lojala sin arbetsgivare funderar på vad som kommer hända om de säger upp sig. Sätter man sin chef eller sina kollegor i sticket? Har din motivation på ditt nuvarande jobb börjat ta slut så är sannolikheten stor att en ny person faktiskt skulle göra jobbet bättre. Chef och kollegor vet dessutom att dagens arbetsmarknad innebär en viss rörlighet och kommer förmodligen bara bli glada för din skull.

3. Spana efter interna karriärvägar

Du som jobbar på ett lite större eller medelstort företag kan ha en del interna karriärsvägar att överväga. Prata med din chef om att du funderar på din utveckling på företaget och vilka alternativ som finns. Du kan redan företaget och att du vill testa på en annan roll eller ta på dig mer ansvar är någonting positivt. Vågar du inte prata med din chef så kanske det finns en HR-avdelning som du kan ta upp det på. Då kan de tipsa dig när det dyker upp öppningar för tjänster som kan passa dig.

4. Fundera på vad du vill och vad du söker

Okej, så du trivs inte till hundra procent på ditt nuvarande jobb. Anledningarna kan ju vara många; arbetsplatskultur, lön, arbetsuppgifter, brist på variation med mera. Fundera på vad det är du söker med ett nytt jobb så blir det lättare att avgöra vilka roller och vilken typ av arbetsplatser du ska söka dig till. Vad skulle få dig att trivas?

5. Lista drömarbetsplatser

Har du några företag eller organisationer som du bara vågat drömma om att jobba på? Lista dem och skapa bevakningar så att du inte missar när de rekryterar. När en ledig tjänst som passar dig dyker upp så har du inga ursäkter att inte söka.

6. Ta tjänstledigt

Om du inte helt vågar ta steget och säga upp dig för ett nytt jobb kan du alltid fråga om möjligheten till tjänstledigt. En del företag godkänner att medarbetare tar tjänstledigt för att testa ett nytt jobb. Utbildning däremot är alltid ett godkänt skäl till att få tjänstledigt. Så att plugga på distans och arbeta samtidigt kan vara ett sätt att prova på ett nytt jobb utan att behöva säga upp sig från sitt gamla.

7. Säg upp dig snyggt

När du väl tagit beslutet och det är dags att säga upp dig – gör det snyggt. Meddela din arbetsgivare i god tid och lämna ett gott intryck. Det kan löna sig för din framtida karriär.

Liknande Artiklar