Söka jobb

Drömmer du om att byta jobb – så här tar du steget

Många vill byta jobb eller inriktning i karriären – men att gå från ord till handling kan ofta kännas svårt. Läs våra tips som gör det lite enklare.

Förändringar, stora som små, är ingen lätt sak. Att lämna det trygga och invanda för att slänga sig ut i det nya och okända är jobbigt och ibland skrämmande. Därför undviker vi det, trots att vi vet att det är precis vad vi behöver göra för nå våra mål.

Här får du 7 enkla tips på hur du ska tänka för att förvandla jobbdrömmen till drömjobbet:

1. Våga söka

Du har nog redan börjat leta efter nya intressanta jobbmöjligheter – men har du vågat söka något än? Om du är rädd för att din chef ska få reda på det, kan du alltid lugna dig med att en seriös arbetsgivare har skyldighet att hantera informationen på ett snyggt och professionellt sätt. Är du rädd för att misslyckas – ställ dig då frågan: vad har du att förlora? Ditt nuvarande jobb kommer att finnas kvar även om du inte får det nya.

2. Använd de skrämmande tankarna och känslorna som bränsle

Det är helt normalt att känna obehag och rädsla inför stora förändringar. När de här tankarna börjar smyga sig på har du två val: du kan låta tankarna göra dig handlingsförlamad eller välja att hämta energi ur dem. Så istället för att känna oro och skräck ska du tänka på upplevelsen som ”spännande”. Och alla behöver ju lite mer spänning i livet?

3. Fokusera på det värsta som kan hända

På samma sätt som du kan hämta energi ur dina skrämmande tankar kan det också hjälpa att fantisera om det värsta som kan hända och sedan överdriva det. Det hjälper dig att sätta saker i ett nytt perspektiv och avdramatisera ditt jobb- eller karriärbyte.

4. Kom ihåg att du inte är den första – eller sista

Många människor byter jobb och karriärer. Då kan det ju inte vara helt omöjligt, eller hur? Du känner säkert många som bytt yrkesbana. Om de kan göra det, kan du också det!

5. Gör en handlingsplan

Föreställ dig alla hinder som står mellan dig och ditt nya drömjobb. Vad är det som håller dig tillbaka? Rädslan att misslyckas? Bekvämlighet eller någonting annat som ger dig ångest? Gör upp en konkret handlingsplan för att övervinna dina hinder. Om X händer, då ska jag göra Y. Skriv ner planen, upprepa den för dig själv flera gånger och kom tillbaka till den när du möter motgångar.

6. Ta beslutet

Om du är övertygad om att du vill testa dina vingar på ett nytt jobb eller inom någonting helt annat än det du gör idag, måste du så småningom bara bestämma dig. Även om det kan vara lockande att hålla alla dörrar öppna måste du ta mod till dig och bara göra det!

7. Säg upp dig snyggt

När du väl tagit beslutet och det är dags att säga upp dig – gör det snyggt. Meddela din arbetsgivare i god tid och lämna ett gott intryck. Det kan löna sig för din framtida karriär. Här får du fler tips på hur du säger upp dig med stil.

Liknande Artiklar