På jobbet

Så blir du lyckligare på jobbet

Skrattar du hela vägen till jobbet? Läs våra enkla tips som hjälper dig att må bättre och bli gladare under arbetsdagen.

Lycka på jobbet handlar i grund och botten om två viktiga saker – resultat och relationer. Resultat är att få känna att du presterar och är duktig på det du gör. Relationer handlar om att du ska gilla personerna du jobbar med och att de också gillar dig. Om de här bitarna inte finns på plats är det inget som går att lösa i en handvändning.

Här har vi istället samlat 7 tips på saker du faktiskt kan göra redan imorgon:

1. Leta efter det positiva

Eftersom många arbetsuppgifter handlar om att undvika misstag och lösa problem, tränas våra hjärnor att hitta det negativa. Försök istället att leta efter det som är positivt. Kollegan som höll upp dörren för dig på morgonen eller att solen tittade fram när du köpte din lunchsallad – genom att bli mer uppmärksam på de små sakerna kan du boosta lyckan på jobbet.

2. Le mer

Det kanske låter lite för enkelt, men genom att le ofta lurar du hjärnan att vara lyckligare. Samtidigt kommer du att framstå som en positiv person på arbetsplatsen och bli mer omtyckt. Dessutom smittar det av sig.

3. Ta egna initiativ

Forskning visar att du blir lyckligare på jobbet om du tar fler egna initiativ. Att vara kreativ, hjälpa andra och ta på dig nya arbetsuppgifter gör att jobbet känns mer meningsfullt och ökar din känsla av kontroll.

4. Hitta en “lycklig mentor”

Det finns en på varje arbetsplats – personen som sällan jagar upp sig över något, tar de stressigaste dagarna med en klackspark och aldrig tappar humöret. Ta rygg på hen. Fråga om de här ”superkrafterna” och lär dig att bemästra dem du också. Personen kommer troligtvis bli smickrad och dela med sig av sin visdom.

5. Bjud på fika

Hembakat eller köpt spelar ingen roll – fika är alltid uppskattat och sätter lite guldkant på arbetsdagen. Små spontana vänliga gester skapar en trevligare stämning och bidrar till allas lycka. Dessutom visar forskning att du blir effektivare på jobbet om du fikar med dina kollegor.

6. Ta en promenad

Alla pauser under arbetsdagen fungerar som välbehövd återhämtning. Varför inte ta en promenad på lunchen för att rensa tankarna – det är inte bara vardagsmotion, att vara ute i friska luften kan också göra underverk för det mentala välbefinnandet.

7. Gör dig utbytbar

Det är inte så konstigt som det låter – självklart är det bra att vara värdefull på arbetsplatsen, men det här tipset handlar om att du ska göra dina kollegor delaktiga i ditt arbete, så att det alltid finns någon som kan ta över om du blir sjuk eller behöver vabba. Ett fungerande livspussel och en rimlig balans mellan jobb och fritid är en förutsättning för att vara lycklig på jobbet.

Förhoppningsvis kan de här tipsen hjälpa dig en bit på vägen, men om du verkligen är olycklig på jobbet kan det faktiskt vara läge att hitta jobblyckan på en ny arbetsplats.

Kika in på Blocket Jobb och se vad som finns. Hos oss hittar du alltid tusentals lediga tjänster i hela Sverige.

Sök tusentals lediga jobb snabbt och enkelt på en av Sveriges största annonsplatser!

På Blocket Jobb hittar du alltid tusentals lediga tjänster i hela Sverige, inom både privat och offentlig sektor.

Hitta ditt drömjobb idag

Liknande Artiklar