Söka jobb

Anders Bagge om drömmen att bli lärare

Det är faktiskt inte bara i vår film Anders Bagge drömmer om att bli lärare. Läs Blocket Jobbs intervju där han bland annat berättar om sina drömjobb genom livet, sitt första jobb och om sina favoritlärare.

Vad hade du för relation till Blocket Jobb innan samarbetet?

Jag är inne på Blocket minst fyra gånger i veckan, men har inte utforskat Blocket Jobb tidigare. Hade jag varit arbetssökande hade jag säkert sökt mig dit, då letar man ju mer aktivt efter jobbsajter!

Vad gör du mest på Blocket, köper eller säljer?

Köper! Det finns så mycket gömda juveler på Blocket och man kan hitta nästan vad som helst. Själv har jag fyndat många gamla musikinstrument, den kategorin är min egen lilla skattkista.

I filmen drömmer du om att testa på läraryrket. Finns det någon/några lärare som har betytt extra mycket för dig och som haft ett stort inflytande under din barndom?

I lågstadiet hade jag en lärare som jag nästan var lite kär i. Hon hette Berit och hade så fina, bruna ögon. Hon var väldigt snäll och bra mot oss. I högstadiet hade jag en NO-lärare jag också minns väl, han var även idrottspappa. Han var med och tränade mitt lag så det blev en speciell relation.

Vad var ditt drömjobb som liten?

Jag ville bli sopgubbe eller vaktmästare. En vaktmästare med ENORM nyckelknippa och hängselbyxor som går runt och grymtar och knackar på väggar.

"Jag är nog en rätt så snäll chef och har alltid gjort allt med humor, det är sån jag är."

Hur var du i skolan?

Jag tyckte om att gå i skolan, så länge det gick. Eftersom jag har ADHD var det svårt att koncentrera sig och jag valde att hoppa av i första ring. Då ville jag satsa på mitt musikintresse. Jag lovade mamma att lägga ner musiken om jag inte hade lyckats innan jag fyllde 23 och att jag i så fall skulle bli ekonom istället - det var min backup-plan. Det tog tid att lyckas med musiken, nästan sex år närmare bestämt. Men jag hade faktiskt min första riktiga framgång när jag var just 23, och det var nog tur för alla att jag inte blev ekonom.

Vilket var ditt första jobb?

Mitt första jobb fick jag som 16-17-åring. Då packade jag skivor på lagret där pappa jobbade. Han höll själv på med musik så det var genom honom mitt personliga intresse växte fram.

Om du skulle byta karriär idag, vad skulle du vilja testa på då?

Då skulle jag vilja vara lärare, och det hade nog inte varit helt fel för mig. Men jag skulle nog bara duga inom musik och musikproduktion, vilket jag på ett sätt får testa på lite idag. Jag kommer faktiskt precis från Dreamhill Music Academy i Örnsköldsvik där jag har hållit i en inspirationsföreläsning för eleverna. Dreamhill är en musikskola som jag var med och startade 2013. Grunden till den är att du blir antagen tack vare ditt musikprov, inte dina betyg. Det spelar alltså ingen roll om du högsta betyg i alla ämnen eller rika föräldrar, alla är välkomna. För juvelerna finns där ute, de måste bara poleras!

Hur skulle du beskriva dig själv som chef?

Jag är nog en rätt så snäll chef och har alltid gjort allt med humor, det är sån jag är. Det är viktigt att skapa en bra stämning på arbetsplatsen och därför försöker jag se till att alla mår bra. För om alla mår bra så blir det bra! Det kan dock även bli mycket fika, men det är ju bara härligt!

Vad är en bra chef för dig?

Det är väl egentligen lite så som jag själv försöker vara som chef - glad, snäll och en “god-stämnings-spridare”. Men jag har aldrig haft en chef direkt. Eller jo, jag hade en på lagret jag jobbade på som ung - han var min idol då. Han hette Björn och han gillade att fika. Om jag hade haft en dålig chef hade jag nog gått på dagen.

Trivs man inte på jobbet så måste man våga lämna det och gå vidare. Det är inte värt att tillbringa åtta timmar om dagen på en plats där man inte trivs. Livet ska vara härligt! Om du känner dig klar med din nuvarande arbetsplats så är ju Blocket Jobb perfekt att sitta och surfa på! Se bara till att vara snabb med att öppna ny flik om chefen går förbi.

Du som har jobbat med många unga, vilka tips skulle du vilja ge till förstagångssökande?

Mitt viktigaste tips är nog att söka jobb inom något som intresserar dig. Utsätt dig inte för tjänster som går ut på att du ska sitta och sortera gem (om inte just sortera gem är din grej). Gör något som känns utvecklande och motiverande. Som ung ska man passa på att testa yrken som tar en vidare i livet. Ta min systerdotter som exempel, hon åkte till Kanada för att syssla med skidor eftersom det var hennes passion. Så passa på när du är ung - det är svårare sen när du har 6 förkylda ungar och 4 labradorer.

Hur var inspelningen med Blocket? Hände det något roligt som du skulle vilja dela?

Det var en annorlunda upplevelse och väldigt roligt! Jag är van att spela in TV-program men det här var mer som en filminspelning. Jag är ju ingen skådespelare men det kanske är något att fundera på som ett framtida karriärsval. Jag kunde inte sluta, utan testade mig igenom en rad olika karaktärer efter att inspelningen var slut!

På inspelningen var det nog ändå roligast inför scenen när Aronsson skulle bli arg på mig. Han frågade “Hur arg ska jag vara?” varpå regissören svarar “Tryck till ordentligt!”. Och helt plötsligt får jag världens jävla utskällning! Jag ville nästan be om ursäkt, trots att det var en del av manus! Men det blir väl så när det är riktigt duktiga skådespelare med i bilden.

Ett annat roligt minne var när jag satt vid ett bord med 5 okända människor, utan några direktiv. Helt plötsligt blir vi tillsagda att skratta och någon hojtar “säg något kul, Anders!”. Det slutade med att vi inte kunde SLUTA skratta runt det där bordet.

"Man måste hinna njuta av livet, för man lever ju bara en gång."

Har du några jobbrelaterade nyårslöften inför 2019? Exempelvis stressa mindre, delegera mera, gå en utbildning eller träna på lunchen?

Jag ska faktiskt prova ADHD-medicin för första gången. Jag fick min diagnos för 6 år sen men har inte vågat testa medicinen tidigare. Inte för att det är något farligt, utan för att jag vill ha tid till att se om det funkar - vilket jag kommer ha nu i början på året. Jag hoppas på att bli mer koncentrerad men att kreativiteten förblir intakt!

Jag kommer fortsätta vara en Viktväktare i mitt hjärta. Men efter att jag bröt benet gick jag in i en jobbig fas. Jag vill börja träna mer under 2019.

Jobba “färre men värre” dagar för att få mer tid över till att leva. Se till att jag tar hand om mig själv och försöka åka iväg mer med min älskling. Vi jobbar så mycket, både hon och jag, vilket vi tycker det är kul men vi behöver pausa lite oftare. Man måste hinna njuta av livet, för man lever ju bara en gång.

Här är filmen där Anders Bagge testar på en karriär som lärare!

Liknande Artiklar