På jobbet
Stressen i samhället ökar hela tiden – inte minst på jobbet. Läs våra 10 tips som hjälper dig att hålla den under kontroll.
Idag blir allt fler sjuka på jobbet på grund av stress. Det beror bland annat på den växande arbetsbelastningen inom många yrken och den utsuddade gränsen mellan jobb och fritid – eftersom du alltid kan vara tillgänglig på mobil och mail. Visst kan du stänga av jobbmobilen när du kommer hem, men i grund och botten handlar det här om stora arbetsmiljöfrågor som du inte löser själv över en natt.
Här får du 10 tips på saker du faktiskt kan göra redan imorgon:
För många börjar jobbstressen redan innan de kommit till jobbet. Om du har en stressig morgon hemma och på väg till arbetsplatsen, är det stor risk att du tar med dig känslan genom hela arbetsdagen.
När stressnivåerna börjar gå i taket kan struktur och ordning rädda dagen. Varför inte skriva en att göra-lista som du följer till punkt och pricka, sortera dina saker eller vad som helst som ger dig en känsla av kontroll. Det hjälper faktiskt! Dessutom blir du mer effektiv när du vet exakt var du har dina grejer.
Det kanske känns som att du är mer effektiv när du jobbar med flera saker samtidigt, men det är faktiskt tvärtom. Det kostar onödig energi eftersom hjärnan får svårare att hålla fokus, och du uppnår inte heller flow. Du blir troligtvis färdig snabbare om du gör en sak i taget.
Det är lockande att jobba in lunchrasten när du har mycket att göra, men det kan faktiskt straffa sig. Alla pauser under arbetsdagen fungerar nämligen som återhämtning och gör att du blir mer effektiv under din arbetstid.
När du är stressad andas du ofta ytligt, i små korta stötar högt upp i bröstet. Det får adrenalinet att rusa, du blir du mer stressad och till slut kan du få panik. Ta istället djupa andetag där du drar in luft genom näsan och andas ut genom munnen, för att sänka adrenalinnivåerna.
Ja, du vet säkert redan att träning är ett bra botemedel mot stress, men det tål att upprepas. Om du inte vill eller har möjlighet att träna under lunchen, kan du alltid föreslå ett walk and talk-möte med dina kunder eller kollegor.
Jo, videos med folk som ramlar, små apor som rider på grisar och bebisar som äter citroner är faktiskt inte bara tidstjuvar. Forskning visar nämligen att det är bra att skratta på jobbet – det minskar dina stressnivåer och får dig att prestera bättre.
Det kanske viktigaste tipset, men samtidigt det svåraste: våga be om hjälp.
När du är sönderstressad är det lätt att måla upp orimliga katastrofscenarion. Fråga dig själv om det du håller på med just nu verkligen spelar någon roll om fem år? Att sätta saker i ett större sammanhang kan få din situation att kännas lite enklare och inte som världens undergång.
Det här kanske låter som ett motsägelsefullt tips – självklart är det alltid bra att vara värdefull för din arbetsgivare – men det här handlar mer om att göra dina kollegor delaktiga i ditt arbete, så att det alltid finns någon som är insatt och kan ta över om du skulle bli sjuk eller behöver vabba.
Det kanske viktigaste tipset, men samtidigt det svåraste. För även om ingen är en supermänniska som klarar allt, är det lätt att känna att du ”borde” vara det. Så ska det inte behöva vara – om du håller på att gå sönder av stress måste du känna att det är ok att be om hjälp. Både på jobbet men också utanför.
Har du gjort allt som står i din makt för att förändra din stressiga arbetssituation utan att något händer? Då kan det faktiskt vara läge att börja tänka på att byta arbetsplats och hitta ett nytt jobb som tillåter dig att vara frisk, glad och produktiv.
Kika in på Blocket Jobb och se vad som finns. Hos oss hittar du alltid tusentals lediga tjänster i hela Sverige – kanske ditt nya drömjobb!