På jobbet

I år vill vi stressa mindre på jobbet

Vanligaste jobbrelaterade nyårslöftet 2019 är att stressa mindre, följt av att skapa en bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning. Unga satsar främst på att öka sin lön. Det visar den undersökning vi på Blocket Jobb har gjort med Kantar Sifo.

Höga stressnivåer är inte särskilt effektivt på jobbet. Det snarare dränerar människor på energi, vilket påverkar både arbete och fritid negativt. Tid är idag en bristvara och många längtar efter en bättre livsbalans. I vår undersökning ser vi att så många som en av tre svenskar har som jobbrelaterat nyårslöfte att stressa mindre.

Var fjärde vill skapa en bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (23%). Nästan lika många (22%) vill bli bättre på att organisera sin tid.

Här är Topp 8 - Jobbrelaterade nyårslöften 2019

  • Göra vad jag kan för att stressa mindre (32%)
  • Skapa en bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (23%)
  • Bli bättre på att organisera min tid (22%)
  • Stå oftare (16%)
  • Satsa på en löneökning (16%)
  • Gå en utbildning (16%)
  • Bli bättre på feedback (14%)
  • Säga upp mig/söka nytt jobb (14%)

Viljan att stressa mindre skiljer sig åt mellan män (27%) och kvinnor (38%). Kvinnor uppger också i betydligt högre utsträckning att de vill avlägga löften om bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (29 procent jämfört med 17 procent).

Unga mer sugna på löneökning

Det som sticker ut allra mest i undersökningen är vad unga yrkesverksamma personer vill avlägga som löfte inför 2019 jämfört med äldre yrkesverksamma. Över en tredjedel (33%) i åldersgruppen 18-29 uppger att de kommer satsa på en löneökning som nyårslöfte. Motsvarande siffror åldersgruppen 30-49 och 50-65 år är 13 respektive 11 procent.

Personer som är nya på arbetsmarknaden har generellt sett lägre löner och befinner sig vid första klivet på karriärstegen jämfört med de som är gamla i gemet. Det kan förklara varför deras fokus skiljer sig åt.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes den 25-27 november i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. 1000 svar samlades in från svenska allmänheten i åldersgrupp 18-65 år.

Sök tusentals lediga jobb snabbt och enkelt på en av Sveriges största jobbsajter!

På Blocket Jobb hittar du alltid tusentals lediga tjänster i hela Sverige.

Hitta ditt drömjobb idag

Liknande Artiklar