Söka jobb
Få reda på lönespann i förväg och slipp frågan om vad du tjänar idag. EU:s nya direktiv om lönetransparens kan förändra hur löneprocessen ser ut när du söker jobb.
Du är inte ensam om att vilja veta lönenivå innan du söker ett jobb. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Blocket jobb. 49 procent anger att det är mycket viktigt för dem att veta vilken lön de kommer få när de söker ett jobb. Siffran är allra högt bland de yngre generationerna.
Det kanske inte är så förvånande siffror, men ändå kan det i dag dröja en ganska bra bit in på en rekryteringsprocess innan ämnet kommer upp, och då inte helt sällan med frågan om vad du tjänar idag. En fråga som inte kommer vara tillåten enligt det nya EU-direktiv som antogs av Europarådet den 24 april 2023. Vi kikade närmare på vad direktivet innebär och vad du kommer kunna förvänta dig i löneförhandlingar framöver.
Som anställd på ett företag kommer du att ha rätt till att få information om genomsnittslöner för olika kategorier av arbetstagare. Det handlar om att du bättre ska kunna ta tillvara på dina rättigheter när det gäller lön och kan till exempel handla om att upptäcka löneskillnader mellan män och kvinnor.
Det handlar också om att vid rekrytering så måste företagen kunna visa hur lönespannet ser ut för en viss tjänst. Såklart har arbetsgivare redan idag en idé om lönespann när de tillsätter en tjänst, skillnaden är att nu måste de vara öppna med den från början. Du som söker kan direkt avgöra om det är en relevant tjänst för dig innan du lägger tid på en ansökan.
Skulle företag låta den lön du haft innan påverka den lön du går in på hos dem kan det påverka hur jämställda lönerna är i stort på företaget. Det ska redan vara bestämt vad en viss tjänst har för lönespann. Därför kommer det vara förbjudet för den som rekryterar att fråga dig om vad du tjänar idag eller på tidigare arbetsplatser.
Det finns många åsikter om den nya lagen i Sverige, både från arbetsgivar- och arbetstagarorganisationernas håll. Man menar att vi i Sverige redan har krav på oss att kartlägga och justera löneskillnader och att EU:s detaljerade lag kan leda till mer byråkrati.
Vad det kommer att betyda för dig som söker jobb och hur lagen faktiskt kommer påverka löneprocessen återstår att se. Men klart är att ingången i löneförhandlingen blir annorlunda när du redan vet vilket spann lönen ska landa inom.