Söka jobb

Få jobb efter 60 – sex tips som landar drömjobbet!

När man passerar 60 år infinner sig ett otroligt sug efter att spela bridge, ta många tupplurar och virka grytlappar hemma i gungstolen – eller? Nej, glöm gamla fördomar, faktum är att andelen seniorer som arbetar ökar men åldersdiskriminering gör vägen till jobb svår.

Maria Söderberg, Kommittésekreterare i Delegationen för senior arbetskraft, berättar: – Vanliga fördomar mot äldre arbetskraft är att de inte kan lära nytt, att de inte kan så mycket när det gäller ny teknik eller digitalisering och att produktiviteten är lägre hos äldre. Sysselsättningen bland äldre har ökat sedan 2005 enligt en rapport från delegationen, som tillsattes av regeringen med syftet att skapa ett åldersoberoende synsätt i arbetslivet. Där är vi dock inte än, berättar Maria. – Många upplever att de överhuvudtaget inte blir kallade på anställningsintervjuer när de blir äldre. Alternativt att de inte får kompetensutveckling eller vidareutbildning. De får inte heller ansvara för större projekt eller dylikt i slutet av arbetslivet, på det sätt som de fått göra tidigare.

Låt dig inte slås ned av det, för det finns en hel del du kan göra själv för att påverka dina chanser att skaffa jobb efter 60. Blocket Jobb listar de sex bästa tipsen!

Sex tips för att få jobb efter 60

  1. Sålla i CV:t Ditt problem är inte att du måste skriva med stort typsnitt för att fylla sidorna, tvärtom! Ska du nämna allt du hunnit med under ditt arbetsliv får du ge ut en bok. Långa CV:n har en tendens att hamna underst i sökande-högen. Mer är inte alltid bättre. Välj ut dina guldkorn och lyft det som är relevant för jobbet du söker.

  2. Var envis Du kommer tyvärr att bli orättvist behandlad och få många nej. Gå in i jobbsökarprocessen med en stor skopa envishet.

  3. Häng med i sociala medier Du behöver absolut inte posta inlägg om din middag eller bilder på din katt, men att i alla fall ha ett Facebook-konto och en LinkedIn-profil är bra för dina chanser. Dels får du fler kontakter som kan leda till jobb, dels visar du din potentiella arbetsplats att du är aktiv och hänger med.

  4. Våga testa något nytt Om du vill att arbetsgivarna ska ha öppna sinnen måste även du ha det. Kika efter jobb i nya branscher eller till och med helt nya roller.

  5. Håll dig uppdaterad Skaffa ett bollplank, förslagsvis en yngre person i samma bransch som kan hjälpa dig att kolla igenom ditt CV så att det inte dateras av gamla yrkestitlar eller liknande. Läs branschtidningar, håll kontakt med gamla kollegor och se till så att du är uppdaterad om trender och problem.

  6. Framhäv fördelarna Många arbetsgivare väljer att fokusera på det negativa med att anställa någon som är äldre. Se till att de förstår alla fördelar som finns! Du kommer inte försvinna iväg på föräldraledighet eller VAB:a och du kommer inte byta jobb så fort en headhunter ringer. Däremot komme du bidra till en mindre homogen arbetsplats vilket enligt studier är bra för produktiviteten och välmåendet.

Liknande Artiklar