På jobbet
Missuppfattningar hos chefen kan sätta käppar i hjulet för din dröm att jobba på distans. Här har vi samlat fakta om distansarbete som ger dig mer kött på benen.
Många yrken kan skötas helt på distans, andra har åtminstone en del arbetsuppgifter som funkar för distansarbete. Vem hade för några år sedan trott att läkare kunde jobba på distans till exempel? Idag är det inget konstigt alls och fler branscher hänger med. Emelie Fågelstedt är grundare av nätverket Svenska nomader. Där samlas människor som vill kunna arbeta platsoberoende. Svenska nomader har tagit fram rapporten “Svenskarnas inställning till distansarbete”, som visar att 9 av 10 svenskar vill kunna jobba på distans. Däremot är det endast 61,7 procent av cheferna som uppmanar sina anställda att göra det. Emelie säger att det fortfarande finns många fördomar att överkomma. – Det finns en missuppfattning kring att den som sitter på distans inte jobbar lika mycket som någon på kontor utan snarare sysslar med annat under arbetsdagen. Det stämmer dock inte. Faktum är att distansarbete kan bli en riktig vinstlott för alla inblandade. Här är tre anledningar till det!
1. Bättre balans i livet
Balansen mellan jobb och fritid är otroligt viktig. Inte bara för den anställde utan även för företaget som helhet. Obalans med för mycket jobb kan leda till utbrändhet eller att anställda söker sig vidare till nytt jobb, vilket förstås blir kostsamt och tidsödande för arbetsgivaren. Emelie berättar: – En tydlig fördel med distansarbete är nöjdare medarbetare som känner att deras arbetsgivare litar på dem. Mindre stressade medarbetare som ges möjlighet att pussla ihop sin egen arbetsvecka är en annan fördel. Den arbetsplats som tillåter distansarbete kommer troligtvis att anses som en mer intressant arbetsgivare också.
2. Effektivare jobb
Att inte utsättas för alla de distraktioner som finns på en vanlig arbetsplats gör dig effektivare. – Jag tror chefer ibland är rädda för att tappa kontrollen och inte vet hur de ska hantera en person som sitter på en annan fysisk plats. Undersökningar visar dock tvärtom att distansarbetare ofta är mer effektiva och producerar bättre. Dessutom är de ofta mindre stressade. Jag tror nyckeln ligger i att säkerställa att rätt tekniska verktyg finns på plats för att kunna samarbeta bättre i team på distans.
3. Prestation trumfar närvaro
Då och då läser man i tidningen om människor som maskat ett helt arbetsliv. De har gått till sitt kontor, satt sig vid skrivbordet och lagt patiens i 8 timmar per dag. Nu är det knappast vanligt, men det visar ändå att närvaro och prestation inte är samma sak. – Det behövs en företagskultur som genomsyras av tillit. Jobb borde inte handla om en plats utan snarare om vad vi presterar.