Söka jobb

Så vill vi ändra arbetssituationen i år

Ju äldre man blir desto mindre tycks man vilja förändra sin jobbsituation. Och unga är mer förändringsbenägna och vill testa på olika jobb eller plugga vidare innan man hittar rätt. Det visar en undersökning från oss på Blocket Jobb i samarbete med Kantar Sifo.

I Blocket Jobbs senaste undersökning, som vi gjort tillsammans med Kantar Sifo, så är de yrkesversamma mellan 18-29 år de som är mest sugna på förändring i arbetslivet. Hela 7 av 10 vill genomföra jobbrelaterade förändringar under 2019. De som är mellan 50-65 år är mer nöjda som det är och hälften säger att de inte vill förändra något.

Här är topp-5 på förändringar yrkesverksamma vill göra under 2019:

  1. Vidareutbilda mig, 20 %
  2. Byta arbetsgivare, 16 %
  3. Byta arbetsuppgifter, 15 %
  4. Byta yrke, 12%
  5. Byta till en ny chef, 9 %

Förändringen flest vill genomföra är att vidareutbilda sig, följt av att byta arbetsgivare. Framförallt är det de mellan 30-49 år som är intresserade av att byta arbetsgivare (19%).

Den snabba tekniska utvecklingen inom många yrken har säkert en stark koppling till varför många önskar vidareutbilda sig. Sen kan det ju förstås vara just utbildning som krävs för att ta nästa steg både karriär- och lönemässigt.

Storstadsbor vill förändra mer

De som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö säger att de i större utsträckning är intresserade av att göra jobbmässiga förändringar under 2019 (64%), jämfört med övriga landet (55%). En av anledningarna kan vara att storstäder erbjuder fler jobbmöjligheter och ett högre tempo och ett större utbud ger större frihet och fler valmöjligheter.

Tipset: skapa förändring på nuvarande arbetsplatsen

Om alla som säger att de skulle vilja förändra sin arbetssituation också gör det så kommer det bli ett intensivt år på arbetsmarknaden. Så ett tips till arbetsgivare är att erbjuda någon form av förändring eller utvecklingsmöjlighet som gör jobbet fortsatt utmanande, för att behålla de unga talangerna.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes den 25-27 november i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. 1000 svar samlades in från svenska allmänheten i åldersgrupp 18-65 år.

Här finns tusentals lediga jobb

Vad vill du jobba med? Gå in och sök bland tusentals jobb och hitta ditt kommande drömjobb.

Till vårt jobbsök

Liknande Artiklar