På jobbet

Fixa en motiverande jobbstart efter semestern

Det kan vara tufft att komma tillbaka till jobbet, många känner sig lite låga och att omställningen från semester till arbete är stor. Men det finns mycket ni kan göra för att hjälpa medarbetarna att landa mjukt i jobbstarten – och bädda för en riktigt framgångsrik höst.

1. Åter till rutinerna, men lite i taget.

Det finns olika sätt att gå tillbaka till arbetet stegvis, till exempel att blanda distansarbete och arbete på kontoret de första veckorna. Det kan hjälpa medarbetarna att vänja sig vid arbetsmiljön på ett lugnare sätt efter ledigheten. Flexibla arbetstider kan också hjälpa till att minska stressen för medarbetare när de ska komma in i arbetet igen och hinna ifatt uppgifter som lagts på hög under sommaren. Påminn om att det är helt naturligt att ha lite lägre tempo de första dagarna, innan man kommer in i rutinerna. Man kan tänka på jobbstarten som ett träningspass, det är viktigt med uppvärmning!

2. Involvera och fira.

När det är dags att involvera medarbetarna i höstmånadernas planer, varför inte ta tillfället i akt att samtidigt fira tidigare prestationer? Titta på vad som gick bra innan semesterperioden och sätt därefter upp tydliga och hanterbara mål för framtiden.

3. Jobba, pausa.

De små pauserna under arbetsdagen är lika viktiga som längre semesterperioder för att långsiktigt hålla sig utvilad. Uppmuntra till små micropauser och lägg gärna in dem i agendan på de längre mötena också.

4. Gör en aktivitet tillsammans.

Teamaktiviteter höjer både trivseln och engagemanget. Organisera något när alla är tillbaka som stärker teamkänslan, det är särskilt effektivt efter en period borta från arbetsplatsen. Kanske ses i en park eller hemma i någons trädgård? Att vara utomhus förlänger dessutom känslan av sommaren!

Att gå en utbildning tillsammans kan också vara en hit. Att få utvecklas och lära sig nya saker på jobbet är en riktig energiboost. Vad har ni för mål och viktiga projekt framför er i höst, kan ni hitta något tema för fördjupning genom en kurs eller utbildning?

5. Påminn om era resurser för hälsa och välmående.

Vad erbjuds ni på er arbetsplats när det kommer till välmående? Det kan vara allt från friskvårdsbidrag och friskvårdstimmar till samtalsstöd och tillgång till massage. Påminn om vad som erbjuds i er organisation och uppmuntra till att ta del av utbudet.

6. Uppmuntra balans mellan arbete och fritid.

Detta är förstås alltid viktigt, inte bara efter en semesterperiod. Men efter en ledighet där många säkert reflekterat över både privatliv och arbete kan det vara ett bra tillfälle att diskutera betydelsen av att behålla en balans mellan arbete och fritid med medarbetarna. Och hur ni som arbetsgivare kan stötta detta. Hur ser ni på att kontakta sina kollegor i jobbärenden utanför ordinarie arbetstid? Prata om hur ni hanterar er arbetstid och vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras för att hitta en hållbar arbetssituation för alla.

Lycka till – och hoppas att ni får en bra jobbstart!

Liknande Artiklar